Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Aleksanteri-instituutin Kivinen: Pohjoismaiden puolustusministerit itse antaneet aihetta Venäjän lausuntoon

Markku Kivinen katsoo, että Venäjä vastaa lausunnollaan pohjoismaisten puolustusministerien "epäviisaasti tekemään provokaatioon".

Aleksanteri-instituutin johtaja, professori Markku Kivinen.
Aleksanteri-instituutin johtaja, professori Markku Kivinen. Kuva: Yle
Anne Orjala
Avaa Yle-sovelluksessa

Aleksanteri-instituutin johtajan Markku Kivisen mukaan Venäjän lausunto ei ole yllättävä. Venäjän ulkoministeriön mukaan Suomen ja Ruotsin siirtyminen kohti Nato-yhteyttä aiheuttaa huolestumista.

– Siitä voidaan päätellä, että Venäjä on edelleen samalla kannalla kuin ennenkin, eli että Venäjä vastustaa Suomen ja Ruotsin lähentymistä Natoon. Se mikä tässä on huolestuttava piirre on se, että tässä ovat ikään kuin Pohjoismaiden puolustusministerit itse antaneet aihetta Venäjän lausuntoon. Se on ehkä tässä se huolestuttavin seikka, joka vetää Suomea ja Pohjoismaita ikään kuin lähemmäs Ukrainan kriisiä.

Hänen mukaansa kyse ei oikeastaan ole siitä, että venäläiset provosoisivat.

– Venäläiset vastaavat pohjoismaisten puolustusministerien epäviisaasti tekemään provokaatioon. Että jos aletaan puhua Venäjästä uhkana ja vetää Pohjoismaita lähemmäs ikään kuin Ukrainaa. Meidän kannalta olisi tietysti viisaampaa vetää toiseen suuntaan eli korostaa sitä, kuinka erilainen Ukraina on kuin Pohjoismaat, hän sanoo viitaten pohjoismaisten puolustusministerien tällä viikolla antamaan lausuntoon.

– Koko problematiikka on erittäin hankala Suomen kannalta siinä mielessä, että Venäjälläkin on sellaisia voimia, jotka haluavat vetää Suomen ja Ukrainan ikään kuin samaan kategoriaan, ja meidän pitäisi tietysti välttää sitä viimeiseen saakka.

Hän uskoo, että Venäjän lausunnosta seuraa Suomen ulkopoliittisessa johdossa rauhoittavia ja tasapainottavia lausuntoja.

Suosittelemme sinulle