Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Iloittelua ja salaisia tapaamisia forssalaishotellissa: "Sampanjaa he siellä nauttivat, mutta myös toisistaan"

Forssalainen hotelli Maakunta majoitti sodan aikaan kurjuudesta pakoilevia ilonpitäjiä ja piilotteli rakastuneita. Funkkisrakennus sai vanhan ilmeensä takaisin muutamia vuosia sitten tehdyssä remontissa.

Hotelli Maaakunnan ovella
Kuva: Kati Turtola / Yle
Kati Turtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Forssassa sijaitseva Hotelli Maakunta on rakennettu vuonna 1940, ja nykyään funkkisrakennus on Mäkelän perheen omistuksessa. Rakennus on ulkokuoreltaan suojattu rakennus, ja sen remontointi onkin tehy Museoviraston silmien alla.

Vanha Maakunta-kyltti toivottaa turistit ja paikalliset tervetulleeksi ajan henkeä huokuvaan hotelliin. Värimaailman saneli Museovirasto, mutta kyltti säilyi yrittäjäperheen omasta halusta.

– Tässä on pitkä historia, ja tämä nimi haluttiin ehdottomasti säilyttää, kertoo Eeva-Liisa Mäkelä.

Hotellissa on perimätiedon mukaan majoittunut esimerkiksi Urho Kaleva Kekkonen. Sota-aikana hotellissa juhlittiin monenlaisia pirskeitä. Eeva-Liisan mukaan erityisesti viereisessä, 1980-luvulla palaneessa ravintolassa vietettiin kovinkin kosteita juhlia.

– Helsingin herrat yöpyivät sota-aikana täällä, viettivät juhlia. He olivat täällä paossa, sillä Helsingissä ei ollut sodan aikaan seuraelämää.

Sampanjaa he siellä nauttivat, mutta myös toisistaan.

Eeva-Liisa Mäkelä

Eräs sviitti on saanut nimensä Tabe Slioorin ja Erin von Frenckellin mukaan. Huhujen mukaan seurapiirijulkimo Slioorilla ja kaupunginjohtaja von Frenckellilla oli suhde.

– Vain käytävällä oli vessa, eli heidät saattoi nähdä käytävällä. Sampanjaa he siellä nauttivat, mutta myös toisistaan. En tiedä, mitä muuta. Se jää arvoitukseksi.

Hotelli Maakunta Forssassa.
Kuva: Kati Turtola / Yle

"Lähellä forssalaisten sydämiä"

Hotellissa pihisee 1940-luvun ajan henki. Rakennus herättää monessa forssalaisessa tunteita, kyselyitä ja tarinoita Mäkelät vastaanottavat vähän väliä.

– Ikävä kyllä kalusteet menivät melkein kaikki. Yksi lamppu on säilynyt juhlasalista. Olemme kuitenkin hankkineet tänne vanhaa kalustetta, jotta saadaan oikeaa tunnelmaa tänne.

– Sellaiset ihmiset, joita emme ole tavanneetkaan, tulevat kertomaan tarinoita hotelliin liittyen. He tuovat vanhoja lehtileikkeitä ja jakavat kokemuksia, kertoo Eeva-Liisan poika, majoituspalveluista vastaava Jaakko Mäkelä.

– Tämä on lähellä monen forssalaisen sydäntä. Monella on muistoja tästä paikasta, ja se luo sellaista mukavaa tunnetta, että haluaa itsekin vaalia historiaa.

Eeva-Liisa Mäkelä ja Jaakko Mäkelä.
Kuva: Kati Turtola / Yle

Suosittelemme