Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Presidentti Niinistö STT:lle Venäjän jyrähdyksestä: Ei syytä hyppiä seinille

Venäjän ulkoministeriö piti lausunnossaan Suomen ja Ruotsin lähenemistä sotilasliitto Naton kanssa erittäin huolestuttavana. Presidentti katsoo, ettei Venäjän lausuntoon pidä ylireagoida.

Presidentti Sauli Niinistö kättelee Arabiemiraattien delegaatiota 12. huhtikuuta 2015. Oikealla on Abu Dhabin kruununprinssi, sheikki Mohamed bin Zayed Al Nahyan.
Presidentti Sauli Niinistö on parhaillaan vierailulla Arabiemiraattien liitossa. Kuvassa hän kättelee valtion delegaatiota 12. huhtikuuta 2015. Oikealla on Abu Dhabin kruununprinssi, sheikki Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Kuva: Handout / Lehtikuva
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei ole yllättynyt Venäjän reagoinnista Pohjoismaiden puolustusministerien yhteiskirjoitukseen.

Niinistö toteaa STT:lle Arabiemiraattien vierailultaan, että Venäjälle lähetettyihin viesteihin voi odottaa myös vastausta.

– Tämä ei ole mikään syy olla hiljaa, mutta vastausten tuloa ei ole syytä myöskään kummeksua tai niistä seinille hyppiä.

Venäjän ulkoministeriö varoitti viikonloppuna julkaisemassaan lausunnossa, että Suomen ja Ruotsin läheneminen sotilasliitto Naton kanssa olisi erittäin huolestuttavaa. Venäjä otti kantaa Pohjoismaiden puolustusministerien kirjoitukseen, jonka mukaan maiden täytyy varautua Venäjästä johtuviin kriiseihin.

Presidentistä Venäjä on tulkinnut kirjoituksen väärin asemoidessaan Pohjoismaisen yhteistyön Venäjän vastustajaksi.

– Ei ole perusteltua synnyttää kuvaa, että pitkään jatkuneen pohjoismaisen yhteistyön taustalla olisi korostetusti Venäjän uhka. Yhteistyön tavoitteena on tukea ja vahvistaa vakautta ja turvallisuutta, ei se suuntaudu ketään vastaan tai uhkaa ketään, painottaa Niinistö.

Niinistön mukaan hän aikoo olla yhteydessä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin Ukrainan ja yleispoliittisen tilanteen vuoksi, mutta ei näe tarvetta ruotia Putinin kanssa Venäjän ulkoministeriön tai puolustusministeriön kirjoitusta.

Presidentti korostaa haastattelun lopuksi, että on itsestään selvää, että Suomi päättää itse omista asioistaan.

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) kertoi maanantaina Yle Uutisille, että presidentille ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittiselle ministerivaliokunnalle oli raportoitu etukäteen puolustusministerien yhteiskokouksesta.

Tässä yhteydessä laaditussa kokousmuistiossa oli myös kerrottu puolustusministerien aikeista julkaista yhteisartikkeli.

Haglund totesi lisäksi, ettei hän kadu puolustusministerien ulostuloa, vaikka onkin saanut moitteita siitä useammalta taholta.

Suosittelemme