Hyppää sisältöön

Kari Rajamäki yllättää jälleen: lähti eduskunnasta räiskyvästi, väläyttää jo uutta ehdokkuutta

Paperittomien terveydenhuoltokohussa riepoteltu demariedustaja Kari Rajamäki kertoo Yle Savolle harkitsevansa uudelleen ehdolle asettumista, mikäli Suomessa ajaudutaan ennenaikaisiin vaaleihin.

SDP:n kansanedustaja Kari Rajamäki
Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Seppo Tikkanen,
Veli-Pekka Hämäläinen

SDP:n varkautelainen kansanedustaja Kari Rajamäki väläyttää eduskuntaan palaamista. Eduskunnan tämän vaalikauden päätteeksi jättävä Rajamäki kertoi aikeistaan Yle Savolle demareiden kampanjatilaisuudessa Juankoskella.

– Jos nämä hommat menevät näin huonoon suuntaan ja tulee vuoden päästä ennenaikaiset vaalit, täytyy ilmeisesti ruveta harkitsemaan, konkariedustaja sanoi ehdokkuudesta.

Rajamäki katsoo, että taloudellisesti tiukat ajat näkyvät arvojen kovenemisena, ja sen vuoksi sosiaalidemokraattien on tärkeä menestyä näissä vaaleissa.

– Antamaton ääni on ääni Wahlroosille, hän kärjistää.

Mahdollista ehdokkuutta voi pitää melkoisena yllätyksenä senkin vuoksi, että Rajamäki torppasi viime töinään esityksen paperittomien terveydenhuollon parantamisesta. Hän sai ratkaisustaan moitteita omasta puolueestakin, joka oli tietämätön Rajamäen aikeista.

"Jouduin tekemään äärimmäisen poikkeuksellisen teon"

Vaalikauden päättyminen katkaisee joka tapauksessa yhden pisimmistä yhtäjaksoisista kansanedustajapesteistä: Rajamäen oma ura Arkadianmäellä alkoi jo vuonna 1983. Hän ilmoitti jättävänsä eduskunnan odotetusti vuoden 2014 tammikuussa.

– Kaikki eivät ole siitä ilahtuneita, ja puoluejohto olisi toivonut, että jatkan. Mutta olen katsonut, että nyt on sukupolvenvaihdoksen paikka.

Varkautelaisedustaja listaa Yle Savolle antamassaan haastattelussa edustajanuransa merkkipaaluja, kuten tärkeiden liikennehankkeiden saamista Savoon ja vastikkeettomien Kreikka-lainojen hylkäämisen vuonna 2010. Hän palaa myös edustajuutensa loppuaikojen suurimpaan kohuun paperittomien terveydenhuollosta.

Rajamäen mukaan esitys olisi taannut ilmaisen ja jopa laajenevan terveydenhuollon laittomasti maassa oleville. Se taasen olisi muodostanut laittoman maahanmuuton ja ihmiskaupan vetovoimatekijän.

Antamaton ääni on ääni Wahlroosille.

Kari Rajamäki

– Jouduin tekemään äärimmäisen poikkeuksellisen teon, mutta se oli välttämätön. Uskon, että taistelu ei ollut turhaa: nämä asiat tullaan ottamaan huomioon valmistelussa, hän vakuuttaa.

Kun Rajamäen edustajuus päättyy, hän aikoo jatkaa nykyisissä tehtävissään Varkauden kaupunginvaltuuston puheenjohtajana sekä monissa valtakunnallisissa luottamustehtävissä ainakin parin vuoden ajan.

Toiminnanjohtaja: Spekulaatio tarpeetonta

Savo-Karjalan Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Seppo Eskelinen suhtautuu tyynesti Rajamäen paluupuheisiin.

– Tuo menee ehkä jonnekin Karin huumorintajun ja vastuullisuudentunteen välille, Eskelinen tuumaa.

Eskelinen toteaa, että Rajamäki olisi aina haluttu ehdokas, mutta näkee spekulaation turhaksi.

– Uskon, että hallituspohjasta rakentuu sellainen, ettei ennenaikaisiin vaaleihin jouduta.

Juttua on päivitetty 14.4.2015 kello 16.56: Lisätty toiminnanjohtaja Seppo Eskelisen kommentit.

Suosittelemme sinulle