Hyppää sisältöön

Mitä tehdä, jos oma lapsi kertoo olevansa homoseksuaali?

Kun oma lapsi tulee ulos kaapista, kyseessä on herkkä hetki. Vanhemman olisi hyvä ilmaista heti, ettei lasta hylätä. Pahimpia virheitä on jakaa tieto heti kaikille tutuille esimerkiksi Facebookin kautta.

Kuva: Johanna Manu / Yle
Joona Haarala

Lapsen homoseksuaalinen suuntautuminen voi olla vanhemmalle vaikea pala. Isä tai äiti voi jopa miettiä, mikä kasvatuksessa on mennyt pieleen. Homoseksuaalisuutta varjostaa länsimaissakin synkkä menneisyys.

Lelujen pois ottaminen ei muuta suuntautumista, oli se mikä hyvänsä.

Michael LaSala

– Vanhastaan homoseksuaalisuutta on pidetty syntinä ja siihen on liittynyt ajatus, että se on rikos. Lopulta vuoteen 1981 asti sitä pidettiin sairautena. Nykykäsityksen mukaan se on normaalin variaatiota, Turun yliopiston lastenpsykiatrian professori Andre Sourander kertoo.

Rutgersin yliopiston professori Michael LaSala Yhdysvalloista muistuttaa puolestaan, että vanhempien teoilla ei voi luoda tai muuttaa seksuaalista suuntautumista. Professori vieraili Turun yliopiston ja Turun ja Kaarinan seurakuntien perheasiain neuvottelukeskuksen koulutuspäivässä.

– Jos poikasi leikkii lapsena nukeilla tai tyttö on kiinnostunut autoista, lelujen pois ottaminen ei muuta suuntautumista, oli se mikä hyvänsä, LaSala kuvaa.

Oikeat sanat ovat tärkeitä, kun nuori tulee ulos kaapista

Sanat voivat haavoittaa ja sanat voivat parantaa. Tämä pätee siinäkin tilanteessa, kun nuori ensimmäisen kerran uskaltaa tulla kaapista ulos. Professorit Michael LaSala ja Andre Sourander antavat molemmat yksinkertaisen neuvon tähän ensimmäiseen hetkeen.

Sano vain: Olet lapseni ja minä rakastan sinua.

Michael LaSala

– Sano vain, että olet lapseni ja minä rakastan sinua sellaisena kuin olet, LaSala sanoo.

– Vanhempien tehtävä olisi tukea ja rakastaa lastaan, oli seksuaalinen suuntautuminen mitä tahansa, Sourander jatkaa.

Facebookissa ei kannata jaella ensitietoa lapsen homoudesta

Nykytiede ei usko, että terapialla voisi muuttaa homoa heteroksi tai päinvastoin. Sen sijaan terapiasta voi olla hyötyä, jos nuori kokee hämmennystä tai pelkoa suuntautumisestaan. Ikävimmillään terapiaa joudutaan hakemaan, kun esimerkiksi murrosikäinen tulee kiusatuksi koulussa.

Terapian hyvä lopputulos on se, että nuori pystyy olemaan sinut homoseksuaalisuutensa kanssa eikä hänen tarvitse sitä salata. Andre Sourander muistuttaa, että karuimmillaan terapiaan joudutaan, kun välit vanhempiin tulehtuvat tai nuori pelkää välien tulehtuvan.

Sitä ei kannata julkistaa Facebookissa.

Andre Sourander

– Ulos tuleminen ja vanhemmille kertominen on hirveän tärkeätä, mutta se ei ole helppoa. Nuori voi ajatella, että häntä ei hyväksytä sellaisena kuin hän on. Sellaisessa tilanteessa voi olla perusteltua, että tarvitaan ulkopuolista apua.

Sourander kehottaa samalla vanhempia olemaan maltillisia siinä, miten sukulaisille ja tuttaville kerrotaan homoseksuaalisesta lapsesta.

– On tärkeää, että asia avataan ensin perheessä. Sitä ei kannata julkistaa Facebookissa, vaan tuoda esiin siinä ympäristössä, mikä on keskeinen kokemisen ja intiimien kokemusten alue, eli läheiset ihmiset, Sourander summaa.

Koulujen seksuaalivalistus on heteropainotteista

Vaikka homoseksuaalisuus on yhteiskunnassa laajasti hyväksyttyä, se ei juuri näy koulujen seksuaalikasvatuksessa.

Professori Michael LeSala kertoo, että nimenomaan käytännön ongelmien kertominen on opettajalle usein vaikeata. Esimerkiksi miesten välisessä seksissä limakalvot voivat olla tyypillistä heteroseksiä kovemmalla ja sukupuolitaudit levittyvät näin helpommin.

LaSala kehottaa kuitenkin vanhempia miettimään, kannattaako kotona aloittaa seksuaalivalistuksesta tai seksin kuvailusta, kun oma lapsi tulee ensimmäisen kerran kaapista.

– Älä kysy yksityiskohtaisia kysymyksiä seksistä. Olen kuullut miesten kysyvän pojiltaan, että tietävätkö nämä, mitä kaksi miestä tekee sängyssä. Että sitäkö sinä haluat?

Suosittelemme sinulle