Hyppää sisältöön

Turku muuttuu Suomen suurimmaksi konserttisaliksi

Turun filharmoninen orkesteri jakaantuu toukokuussa eri puolille Turun keskustaa ja soittaa samanaikaisesti Jean Sibeliuksen Finlandian. 7 kukkulaa soi -kaupunkitapahtumaa voi seurata netin välityksellä.

Markku Kolehmainen ja Anna-Maija Laiho-Ihekweazu soittavat Turun konserttitalon katolla ja valmistautuvat 7 kukkulaa soi -tapahtumaan. Kuva: Petra Ristola / Yle

Turun filharmoninen orkesteri aikoo muuttaa Turun hetkellisesti Suomen suurimmaksi konserttisaliksi.

Toukokuun 9. päivä orkesteri jalkautuu ja jakaantuu keskustan seitsemälle eri kukkulalle. Ylikapellimestari Leif Segerstam johtaa orkesteria Tähtitorninmäeltä, kun orkesteri esittää Jean Sibeliuksen Finlandian.

– Leif johtaa Tähtitorninmäen huipulta muusikoitaan, jotka on sijoitettu kaikille muille kukkuloille, kertoo Turun filharmonisen orkesterin intendentti Emilie Gardberg.

Haaste on siinä, miten eri puolille keskustaa sijoitetut muusikot pystyvät soittamaan yhtäaikaisesti Sibeliuksen Finlandiaa.

– Tämä kaikki on mahdollista teknisen toteutuksen kautta. Leifin antama impulssi lähtee ulos muusikoille, he nappaavat sen erilaisten sähköisten laitteiden kuten korvanappien kautta. Sitten he soittavat ja näkevät myös Leifin johtamisen, Gardberg selostaa.

7 kukkulaa soi -tapahtumaan voi osallistua paikan päällä, mutta tapahtuma striimataan myös nettiin.

Kimmoke Turun filharmonisen orkesterin tapahtumalle tuli Hampurin filharmonikkojen vastaavanlaisesta projektista (siirryt toiseen palveluun).

Turun kukkuloilla Finlandian lisäksi muutakin

Turun seitsemän kukkulaa ovat Aninkaistenmäki, Kakolanmäki, Kerttulinmäki, Puolalanmäki, Samppalinnanmäki, Vartiovuori ja Yliopistonmäki. 7 kukkulaa soi -tapahtuma huipentuu Sibeliuksen Finlandiaan toukokuun 9. päivänä kello 15.

Leifin antama impulssi lähtee ulos muusikoille, he nappaavat sen erilaisten sähköisten laitteiden kuten korvanappien kautta.

Sitä ennen kukkuloilla on etukäteisohjelmaa. Kukkulaetkoilla nähdään muun muassa nukketeatteriryhmä Kuuman Ankanpoikasen performanssi, otteita Turun Kaupunginteatterin Kakola-musikaalista ja tanssiteatteri Erin tanssiesitys.

– Engelin nimeämät kukkulat pitävät sisällään kiehtovaa historiaa. Jollain kukkulalla on hirtetty ihmisiä, on ollut tulipaloja, on juhlittu. Yhteistyökumppaneiden kanssa tuomme kukkuloiden taustan esille ennen loppuhuipentumaa, Turun filharmonisen orkesterin intendentti Emilie Gardberg sanoo.

Juhlavuosia juhlitaan isosti

Turun Filharmoninen orkesteri täyttää tänä vuonna 225 vuotta. Orkesteri on yksi maailman vanhimmista ja pisimpään yhtäjaksoisesti toimineista orkestereista. Orkesterin juuret vievät aina vuoteen 1790, jolloin Turun Soitannollinen Seura perustettiin.

Tänä vuonna juhlitaan myös Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlaa.

– Sibeliuksen Finlandia on itseoikeutettu tällaisessa suuressa spektaakkelissa. Sibelius toimi täällä Turussa Helsingin lisäksi, intendentti Emilie Gardberg toteaa.

7 kukkulaa soi -tapahtuma taltioidaan esitettäväksi Turun päivänä syyskuussa.

Suosittelemme sinulle