Hyppää sisältöön

Venäläiselokuva Leviathanin ohjaaja: ”Miksi elämme näin?”

Leviathanin ohjaaja Andrei Zvjagintsev kuvaa lohduttomalla tavalla virkavallan mielivaltaa Putinin Venäjällä. Osa venäläisyleisöstä syyttää maailmalla mainetta niittänyttä elokuvaa venäläisvastaisuudesta ja valheellisesta panettelusta. Ohjaaja ei välitä syytöksistä, mutta on huolissaan taiteentekijöiden ilmaisunvapauden kaventumisesta. Ylen toimittaja tapasi Andrei Zvjagintsevin Moskovassa, juuri ennen Leviathanin Suomen ensi-iltaa.

Kuva: Anna Matveeva

– Leviathan esittää kysymyksen meille kaikille, niin valtiovallalle kuin sen luomalle todellisuudelle: Miksi elämme näin? Venäjän maineikkaimpien elokuvantekijöiden joukkoon kuuluva Andrei Zvjagintsev sanoo.

Viime vuoden puhutuin venäläiselokuva piirtää kuvaa viinanhuuruisesta pohjoisen todellisuudesta Barentsinmeren rannalla. Automekaanikko Koljan elämä mullistuu, kun pikkukaupungin pormestari päättää ottaa tämän joenrantatontin itselleen. Pormestarin apuna häärii niin poliisi, oikeuslaitos kuin kirkkokin.

Zvjagintsev kertoo pyrkineensä kuvaamaan venäläistä todellisuutta sellaisena kuin se näyttäytyi elokuvan tekijöille kuvaushetkenä kesällä 2013. Viraston seinällä riippuu Putinin muotokuva ja viittaukset Pussy Riotiin alleviivaavat yhtymäkohtaa nyky-Venäjään. 

Vaikka elokuvan kritiikki iskee Venäjän korruptoituneeseen valtakoneistoon, uskoo Zvjagintsev aiheen olevan tuttu myös Suomessa.

– Kyse on pienen ihmisen yhteentörmäyksestä järjestelmän kanssa. Ongelma on yleismaailmallinen, vain sen syvyys ja muoto vaihtelevat maittain.

**
Kovaa kritiikkiä kotiyleisöltä**

Leviathan on niittänyt suurta kansainvälistä mainetta. Se voitti muun muassa Golden Globe -palkinnon parhaana vieraskielisenä elokuvana ja sai samassa sarjassa Oscar-ehdokkuuden.

Kotimaassaan elokuva on saanut ristiriitaiseen vastaanoton.

– Venäjällä yleisö on jakautunut jyrkästi. Toiset ovat täysin vakuuttuneita siitä, ettei elokuvassa ole totuuden häivääkään. He eivät halua tunnustaa elokuvaa, vaan pitävät sitä pelkkänä valheellisena panetteluna, Andrei Zvjagintsev kertoo.

Ohjaajaa on syytetty venäläisvastaisuudesta ja maansa mustamaalauksesta. Zvjagintsev suhtautuu syytöksiin rauhallisesti.    

– Siinä tapauksessa myös joitakin Gogolin, Dostojevskin tai Solzhenitsyn kirjoituksia voidaan pitää venäläisvastaisina. Minun omatuntoni on puhdas.

Elokuvatuotannosta propagandan väline

Leviathan rahoitettiin osin Venäjän kulttuuriministeriön tuella. Jälkikäteen kärkkäimmät kritisoijat ovat vaatineet ministeriötä perimään elokuvalle maksetun tuen takaisin.

– Jos kulttuuriministeriö olisi tiennyt lopputuloksen, niin rahaa tuskin olisi tullut, Andrei Zvjagintsev naurahtaa.

Elokuvaohjaaja on huolestunut taiteentekijöiden ilmaisunvapauden kaventumisesta. Hänen mukaansa aivan viime aikoina sensuuria on yritetty palauttaa Venäjän taide-elämään ja valtiovaltaan kriittisesti suhtautuvien taiteilijoiden asema on heikentynyt tuntuvasti.  

Toisaalta Zvjagintsev korostaa, ettei ole henkilökohtaisesti kärsinyt kiristyneestä ilmapiiristä.

Ohjaaja vastustaa valtion yritystä valjastaa venäläinen elokuvatuotanto sen omien päämäärien ajamiseksi. Esimerkkinä Zvjagintsev nostaa Venäjän kulttuuriministeriön listan, jossa on määritelty ne elokuvien aiheet, jotka saavat ensisijaisesti valtion rahoitusta. 

Tänä vuonna kulttuuriministeriö kehottaa tekemään elokuvia muun muassa Venäjän armeijan sotamenestyksestä, yhteiskuntaa tukevista perhearvoista ja Krimin tuhatvuotisesta historiasta Venäjän osana.

– Ministeriö julistaa tukevansa elokuvia, jotka ovat hyödyllisiä yhteiskunnalla. Toisin sanoen kyse on propagandasta. Näissä olosuhteissa kriittisiä elokuvia on vaikea toteuttaa, Zvjagintsev sanoo.

Suosittelemme sinulle