Hyppää sisältöön

Teoria: Linnut vammautuvat ruuasta – eivät pysty koskaan lentämään

Pyhtään lintuhoitolassa on elänyt vuosien mittaan useita lintuja, jotka eivät pysty lentämään epämuodostuneiden siipien vuoksi. Hoitolassa epäillään, että epämuodostumat on aiheuttanut väärä ravinto.

Tämän kyhmyjoutsenen siivet ovat kasvaneet ristiin eikä se voi lentää. Kuva: Olli Törönen / Yle

Lintuhoitolan lammessa uiskentelee kyhmyjoutsen, jonka siivet ovat kasvaneet ylhäältä ristiin.

– Niitä sanotaan enkelinsiiviksi, kun ne kasvavat ylöspäin, sanoo lintuhoitaja Arto Hokkanen.

Pyhtään lintuhoitolaan on vuosien mittaan tuotu useita kanadanhanhia ja kyhmyjoutsenia, joilla on enkelinsiivet. Epämuodostuneet siivet eivät kanna joutsenta, joten lintujen kohtalona on viettää loppuikänsä lintuhoitolassa.

– Varmaa syytä siipien epämuodostumiseen ei tiedetä, mutta ajattelen, että se johtuisi vääränlaisesta ravinnosta, Hokkanen uskoo.

Lintuhoitaja perustaa uskomuksensa omiin kokemuksiinsa ja siihen, ettei Suomessa ole täsmärehua vesilinnun poikasille.

– On syötetty kanan rehua, ja joskus on käynyt juuri näin että siivet ovat karanneet eri asentoon.

Hokkanen muistuttaa, että eri linnuille tulee syöttää erilaista rehua. Esimerkiksi fasaanin rehussa on paljon valkuaista, jotta siivet kasvavat nopeasti ja lintu pääsee petoja karkuun puiden oksille.

Vesilinnut sen sijaan kasvavat ensin pitkän aikaa pituutta ja kasvattavat siivet ja sulat viimeiseksi.

– Jos valkuaista on saatu poikasena liikaa, sulka on voinut kasvaa luustoa nopeammin ja seurauksena on vääristymä. Sitä en osaa sanoa, onko syöty leipää ihmisiltä vai liikaa kalaa luonnossa. Kuitenkin näitä löytyy linnuilta, jotka ovat lähellä ihmistä.

Hokkanen neuvoo lintujen syöttäjiä viemään linnuille ennemmin jyviä kuin leipää. Pulla ja ranskanleipä ovat kaikkein huonoimmat vaihtoehdot.

– Täällä lintuhoitolassa me liotamme kotimaisia viljoja yön yli, jotta ne vähän pehmenevät. Annamme ne linnuille seuraavana päivänä.

Suosittelemme sinulle