Hyppää sisältöön

Laserin kehittänyt Bell Labs tulossa kaupassa Nokialle – "Arvoa vaikea mitata"

Verkkolaitteita valmistavaan Nokiaan siirtyy Alcatel-Lucentin mukana ikoninen tutkimusyksikkö Bell Labs. Piakkoin 100-vuotias laitos on tuottanut useita merkittäviä keksintöjä. Sen tutkijoista peräti kahdeksan on palkittu Nobelilla.

Bell Labsissä kehitettiin vuonna 1969 CCD-kenno, joka muuntaa valon tai infrasäteilyn digitaaliseksi signaaliksi. Willard Boyle (vas.) ja George Smith palkittiin tästä keksinnöstä Nobelin fysiikanpalkinnolla vuonna 2009. Kuva: Bell Labs / Alcatel Lucent / EPA

Bell Labsin keksinnöistä kenties tunnetuin on laser eli koherenttia valoa tuottava laite. Laseria käytetään tänä päivänä laajalti teollisuudessa ja lääketieteessä sekä muun muassa viivakoodinlukijoissa, skannereissa ja lasertulostimissa.

Bell Labs on tehnyt myös paljon työtä elektroniikkateollisuudelle keskeisten puolijohteiden parissa, kehittäen muun muassa transistorin ja digitaalikuvauksessa käytetyn CCD-kennon.

Bell Labsin kehittämiä ovat myös Unix-käyttöjärjestelmä sekä maailman laajimmin käytetyt ohjelmointikielet C ja C++.

Myös maailman ensimmäinen tietoliikennesatelliitti kehitettiin Bell Labsin kammioissa. Nykysilmin se muistuttaa Star Wars -elokuvien Kuoleman tähteä.

Nokiaa koskettaa paljon se, että Bell Labs kehitti myös maailman ensimmäisen matkapuhelimen.

Vuosikymmenien aikana Bell Labsin tutkijat on palkittu keksinnöistään fysiikan Nobelilla seitsemän kertaa. Vuonna 2014 yksikkö sai ensimmäisen kemian Nobelinsa, kun Bell Labsin Eric Betzig ja kaksi muuta tutkijaa palkittiin huipputarkan mikroskooppiteknologian kehittämisestä.

Nokia: Yhdessä olemme epätavallisen paljon

Alcatel-Lucentin ostaneen Nokian mukaan Bell Labsin ostaminen vahvistaa merkittävästi uuden yhtiön mahdollisuuksia kansainvälisessä kilpailussa.

– Mahdollisuutemme tuottaa uutta on epätavallisen suuri, kun me yhdistämme Nokian tuote- ja kehitysyksikön Alcatel-Lucentiin ja ikoniseen Bell Labsiin. Me käytämme tätä voimaa maailmanlaajuisessa kilpailussa, lupasi Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri yhdistymisuutisesta kertoessaan.

Verkkoliiketoimintaa ajatellen Nokiaa saattaa kiinnostaa erityisesti Bell Labsin kehitystyö langattomien verkkojen parissa. Bell Labs kehittää muun muassa seuraavan sukupolven 5G-verkkoteknologiaa.

Yhdistymisen myötä uuden Nokian palveluksessa on yli 40 000 tutkimus- ja tuotekehityspuolen asiantuntijaa. Yhteensä Nokia ja Alcatel-Lucent käyttivät viime vuonna tutkimukseen ja kehitystoimiin 4,7 miljardia euroa.

Analyytikko: Bell Labs on Alcatelin mukana tullut bonus

OP:n analyytikon Hannu Rauhalan mukaan Nokian motiivi yritysostossa oli Alcatelin varsinaisen liiketoiminnan eli verkkolaitteiden valmistuksen hankkiminen. Rauhalan mukaan Bell Labs on Nokialle lähinnä Alcatel-kaupan mukana tullut bonus.

Rauhala sanoo, että Bell Labsin hallinnoimien patenttien arvoa on vaikea arvioida. Rauhalan mukaan patenttikenttä on nyt isossa muutoksessa.

– Paljon keskustelua on ollut siitä, millä perusteella lisenssimaksujen pitäisi määräytyä. On käynnissä esimerkiksi oikeudenkäynti Apple vastaan Ericsson, jossa tultaneen osaltaan linjaamaan, millä tavalla patenteista pitäisi maksaa rojalteja.

Suosittelemme sinulle