Hyppää sisältöön

Ehdolla Keski-Suomi -palkinnon saajaksi: Aivosuunnistus herättää kansainvälistä kiinnostusta

Jämsäläisten oma keksintö on aivosuunnistus. Aivosuunnistusrata on mitaltaan puolentoista kilometriä ja sen varrella on kymmenen rastia, joilla pohditaan muistiin vaikuttavia asioita.

Rasti numero 4 aivosuunnistuksessa. Kuva: Arvo Vuorela / Yle
Antti Seppälä

Jämsän Muistiyhdistyksen aivoterveyttä edistävä hanke on suunnitellut aivosuunnistuspaketteja, joidan perusidea on tiivistää aivoterveystietoa kymmenelle kysymysrastille 1,5 kilometrin suunnistusradalla. Rata voidaan kulkea kompassin ja kartan avulla tai nauhoilla merkityllä suunnistusalueella.

Aivosuunnistus on nyt ehdolla Keski-Suomi -palkinnon saajaksi, ehdokkuusperustelujen mukaan se on muun muassa edullinen, helppo toteuttaa ja kokemuksellinen oppiminen tapahtuu luonnossa.

Viime lokakuussa Alzheimer Europe kutsui toiminnan ideoijat Maarit Salosen ja Anu Lehtosen konferenssiin Skotlantiin kertomaan innovaatiosta. Aivosuunnistus herättikin kiinnostusta, erityisesti siksi, että sen katsottiin sopivan hyvin muistisairauksien ennaltaehkäisyyn.

– Saimme hyvää palautetta, ja meihin otettiin esityksen jälkeen yhteyttä useammasta maasta esimerkiksi Luxemburgista, Norjasta ja Kreikasta. Kreikasta tuli sähköpostiakin perään, että he ottavat aivosuunnistuksen esille palavereissaan, Lehtonen kertoo.

Aivosuunnistus jalostui ideasta toteutukseen Jämsän Jukolan Viestissä 2013.

Keski-Suomi palkinnon voittaja julkaistaan ensi lauantaina Jyväskylässä. Voittajan valitsee liikunta- ja urheiluvaikuttaja Mika Kojonkoski. Yle Keski-Suomi esittelee tällä viikolla kaikki neljä Keski-Suomi -palkintofinalistia alueellisissa tv-uutissa, radiossa ja netissä.

Anu Lehtosta haastatteli Arvo Vuorela.

Suosittelemme sinulle