Hyppää sisältöön

Muukalaisviha leviää Etelä-Afrikassa – ulkomaalaiset hakivat suojaa poliisiasemilta

Maahanmuuttajiin kohdistuvat väkivaltaisuudet ovat jatkuneet Etelä-Afrikassa kahden viikon ajan. Viime yönä Johannesburgissa ryösteltiin ulkomaalaisten omistamia kauppoja.

Asukkaat katselivat muukalaisvihaan liittyvissä levottomuuksissa poltetun auton jäänteitä Johannesburgissa perjantaina. Kuva: Kim Ludbrook / EPA

Ulkomaalaisiin kohdistuvat väkivaltaiset iskut leviävät Etelä-Afrikassa vetoomuksista huolimatta.

Toistaiseksi viimeisimmät levottomuudet tapahtuivat perjantain vastaisena yönä, kun ulkomaalaisten omistamia kauppoja ryöstettiin Johannesburgin itäosissa. Poliisi ampui ryöstelijöitä kumiluodeilla ja kyynelkaasulla. Mellakoijat puolestaan heittelivät kiviä. Noin 200 ulkomaalaista haki suojaa poliisiasemilta.

Myös ainakin yksi ulkomaalaisen omistamaksi epäilty rakennus sytytettiin palamaan. Liikkellä oli muun muassa paikallisesta asuntolasta lähtenyt joukko, joka vaati ulkomaalaisia lähtemään Etelä-Afrikasta.

Yölliset iskut tapahtuivat vain pari tuntia sen jälkeen, kun tuhannet ihmiset olivat marssineet muukalaisvihamielisyyttä vastaan Durbanin kaupungissa. Tuoreimmat levottomuuden lähtivät leviämään juuri Durbanista kaksi viikkoa sitten.

Rauhanmarssin jälkeen Durbanissakin puhkesi uusia kahinoita paikallisten, ulkomaalaisten ja poliisin välillä.

Riehujat syyttävät ulkomaalaisia töiden viemisestä

Väkivaltaisuudet ovat kohdistuneet lähinnä muista Afrikan maista tulleisiin ulkomaalaisiin. Yhteenotoissa on kuollut ainakin viisi ihmistä.

Pontimena vihamielisyyteen on muun muassa Etelä-Afrikan korkea 24 prosentin työttömyys. Kaduille lähteneet työttömät syyttävät ulkomaalaisia työpaikkojen viemisestä.

Etelä-Afrikassa on runsaasti sen naapurimaista muuttaneita ihmisiä etsimässä työtä. 50 miljoonan asukkaan maassa arvioidaan asuvan noin 5 miljoonaa maahanmuuttajaa.

Etelä-Afrikassa on paljon muun muassa zimbabwelaisia, malawilaisia, etiopialaisia ja somalialaisia. Iskuja on tehty myös kiinalaisten omistamia kauppoja ja liikkeitä vastaan.

Ulkomaalaisvihamielisyyksien levitessä myös vastaiskujen vaara on suuri. Reuters kertoo poliisin hajottaneen perjantaina Johannesburgissa viidakkoveitsin varustautuneen ryhmän ulkomaalaisia miehiä, jotka olivat varautuneet puolustautumaan mellakoijia vastaan.

Presidentin vetoomus ei vaikuttanut

Etelä-Afrikan korkein johto on vaatinut kansalaisia lopettamaan väkivaltaisuudet. Torstaina presidentti Jacob Zuma tuomitsi muukalaisvihan.

– Turhautuminen tai viha ei oikeuta hyökkäämään ulkomaalaisia vastaan tai ryöstämään heidän kauppojaan. Tuomitsemme väkivallan jyrkästi, Zuma sanoi parlamentille.

Arviolta kymmenen tuhatta ihmistä osallistui muukalaisvihan vastaiseen rauhanmarssiin Durbanissa torstaina. Kuva: STR / EPA

Zulu-johtaja Goodwill Zwelithinin väitetään puolestaan lietsoneen vihamielisyyttä sanomalla, että ulkomaalaisten olisi syytä palata kotimaihinsa. Zwelithini on kuitenkin kiistänyt tämän ja sanonut, että hänen lausuntojaan on vääristelty.

Monet tavalliset eteläafrikkalaiset ovat häpeissään muukalaisvihamielisyydestä ja ulkomaalaisia vastaan puhjenneista väkivaltaisuuksista.

Useat eteläisen Afrikan maat, kuten Zimbabwe, Mozambik ja Malawi ovat kehottaneet kansalaisiaan poistumaan Etelä-Afrikasta.

Ulkomaalaisiin kohdistuneita mellakoita on tapahtunut Etelä-Afrikassa aikaisemminkin. Viime vuosien vakavimmissa väkivaltaisuuksissa kuoli 62 ihmistä Johannesburgissa vuonna 2008.

Suosittelemme sinulle