Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

EU-ministerit puivat Välimeren laivaturmaa, Ranska vaatii lisää valvontaa

Ranskan presidentin François Hollanden mukaan unionin on toimittava, jotta toistuvat tuhoisat siirtolaisveneiden onnettomuudet Välimerellä estettäisiin.

François Hollande
François Hollande Kuva: Patrick Kovarik / AFP
Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

EU aikoo kutsua pikaisesti koolle unionin sisä- ja ulkoministerit Välimerellä sunnuntaina sattuneen siirtolaisveneen onnettomuuden vuoksi, uutistoimisto AFP kertoo. Aikataulua unioni ei ole toistaiseksi kertonut.

Italian pääministeri Matteo Renzi puolestaan haluaa, että EU-johtajat pitävät turman takia hätäkokouksen siirtolaisuudesta. Renzi on ollut sunnuntaina yhteydessä useide EU-maiden johtajiin, uutistoimisto Reuters kertoo.

EU:n ulkopoliittinen johtaja Federica Mogherini puolestaan kertoo Reutersin mukaan, että ulkoministerit keskustelevat asiasta tapaamisessaan maanantaina. Mogherini vaatii EU-maita tukemaan toimia tuhoisien turmien estämiseksi.

Satojen ihmisten pelätään kuolleen, kun Eurooppaan pyrkineiden siirtolaisten vene kaatui sunnuntaina Libyan vesien ulkopuolella. Veneessä oli lähes 700 matkustajaa, joista vasta 28 on tiettävästi pelastettu.

EU:n komissio toteaa lausunnossaan, että ihmiset tulevat pyrkimään Eurooppaan niin kauan kuin unionin naapurustossa on sotaa ja puutetta. Ja ihmiset vaarantavat henkensä niin kauan kuin lähtö- ja kauttakulkumaat eivät pyri estämään näitä matkoja, komissio sanoi.

Rajoy ja Hollande vaativat toimia

Muun muassa Espanjan päministeri Mariano Rajoy ja Ranskan presidentti François Hollande vaativat sunnuntaina EU:ta toimimaan, jotta toistuvat tuhoisat siirtolaisveneturmat Välimerellä estettäisiin.

Hollande vaati muun muassa valvomaan tarkemmin ihmissalakuljettajien käyttämiä reittejä. Hollanden mukaan tarvitaan lisää veneitä ja ilmavalvontaa sekä toimia ihmissalakuljetuksen estämiseksi. Hän huomautti, että salakuljettajat tietävät veneiden olevan kurjia ja asettavat satoja ihmisiä vaaraan.

Hollande totesi,  että jos sunnuntain onnettomuuden uhriluku varmistuu, kyseessä on viime vuosien pahin katastrofi Välimerellä.

Välimerellä sattui jo aiemmin tällä viikolla kaksi siirtolaisveneiden turmaa, joissa kuoli yhteensä arviolta 450 ihmistä.

– Pelaamme uskottavuudellamme, jos emme pysty estämään näitä dramaattisia tilanteita, joita nykyisin sattuu päivittäin, Rajoy sanoi.

UNHCR: Pelastusjoukkoja vahvistettava

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR patistaa EU:ta vahvistamaan etsintä- ja pelastusjoukkojaan Välimerellä.

UNHCR:n johtaja Antonio Guterres toivoo myös, että unioni lisäisi mahdollisuuksia päästä siirtolaiseksi laillisesti ja turvallisesti.

Hänen mukaansa 219 000 ihmistä ylitti viime vuonna Välimeren ja heistä 3 500 kuoli. Tänä vuonna Eurooppaan on tullut tähän mennessä 35 000 siirtolaista ja pakolaista.

Suosittelemme