Hyppää sisältöön

Jutta Urpilainen Vaasan vaalipiirin äänikuningatar

SDP:n kansanedustaja Jutta Urpilainen nousi Vaasan vaalipiirin äänikuningattareksi. Urpilainen sai valituista 16 kansanedustajasta suurimman äänipotin: lähes 11 600 ääntä. Neljän joukkoon kiilasikin kolme kokenutta naiskansanedustajaa, Urpilaisen lisäksi myös RKP:n Anna-Maja Henriksson sekä Kokoomuksen Paula Risikko.

Kuva: Iina Kluukeri / Yle
Iina Kluukeri

Kokeneet naiskansanedustajat keräsivät suuret äänipotit Vaasan vaalipiirissä. Neljän kärkeen mahtui kolme pohjalaisnaista: Jutta Urpilainen (sd.) ja Anna-Maja Henriksson (rk.), Paula Risikko (kok.).

RKP:n pietarsaarelainen kansanedustaja Anna-Maja Henriksson uskoo tiukkojen paikkojen olleen naisille eduksi.

– Kaikilla meillä oli ministeripestit tällä hallituskaudella, ehkä se näkyvyyskin on auttanut, kommentoi Henriksson.

Henriksson keräsi myös muhkean äänisaaliin: 10 656 ääntä ja sijoittui koko vaalipiirissä sillä toiseksi. Kokoomuksen Paula Risikko Seinäjoelta sai 9 805 ääntä ja otti sillä neljännen sijan. Ennen Risikkoa kolmanneksi kiilasi RKP:n Joakim Strand.

– Tämä on hienoin kiitos, mitä kansalaisilta voi saada. Nyt on voimia työskennellä taas alueen edunvalvojana, huokaa tyytyväinen Henriksson.

Urpilainen sijoittui valtakunnallisessa tilastossa sijalle 11. Hän oli demarikakkonen heti Antti Rinteen jälkeen.

– Tämä on ollut hankala vaalikausi, kun kannoin vastuuta valtiovarainministerinä. Siinä piti tehdä niitä ikäviäkin päätöksiä. Kun se jälkeen tuli luottamuksenosoitus äänestäjiltä, niin huojennus on suuri, Urpilainen kommentoi tuloksta.

Kuitenkin SDP:n tulos vetää Urpilaisen mielen apeaksi. Puolue menetti valtakunnallisesti kahdeksan kansanedustajan paikkaa ja SDP sijoittui neljänneksi. Ministerisalkkujen spekulointeja Urpilainen ei halua vielä tehdä.

– Nyt mietitään, voidaanko tällaisen tuloksen jälkeen lähteä hallitusneuvotteluihin, heittää Urpilainen.

Suosittelemme sinulle