Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kesäduuneja tarjolla entiseen malliin – siivoaminen ja puhelinmyynti eivät kelpaa

Kesä kaupan kassalla tai palvelutiskillä houkuttelee, samoin kesäduuni puutarhassa tai puistossa. Siivoaminen ja puhelinmyyjän hommat eivät oikein iske. Työkkäristä kerrotaan lisäksi, että liksa kiinnostaa enemmän poikia kuin tyttöjä.

Nurmikon kastelija Esplanadin puistossa.
Nurmikon kastelija Esplanadin puistossa. Kuva: Jussi Helttunen / Lehtikuva
Elina Jämsen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen keräämien tietojen mukaan näyttää siltä, että yritykset ja kunnat tarjoavat kesätöitä samaan tapaan kuin aiempinakin kesinä – epävarmasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta. 

– Kesätyöpaikkoja ei ole vähempää tänä vuonna kuin viime viime vuonna, kertoo tutkija Jouni Nupponen Uudenmaan työ- ja elinkeinokeskuksesta. 

– Yritykset näyttävät olevan haastavasssa taloustilanteessa hyvin aktiivisia kesätyöntekijöiden palkkaamisessa.

– Suhdanteet eivät ole vaikuttaneet kesätyöpaikkojen määrään. Esimerkiksi kymmenen suurinta kesätyöllistäjää ovat pitäneet kesätyöpaikkamääränsä ennallaan, toteaa myös Eija Erlamo Varsinais-Suomen TE-toimistosta.

Kymenlaaksosta kerrotaan, että kesätyöpaikkoja on ollut jopa hivenen enemmän tarjolla kuin viime vuonna.

Osa on lyhentänyt pestejä tai vähentänyt kesureiden määrää

Vaikka pääasiassa yritykset ja kunnat näyttävät tarjoavan kesätöitä entiseen malliin, jotkut työnantajat kertovat karsineensa kesureiden määrää tai lyhentäneensä kesäpestien pituuksia.

Uudenmaan ely-keskuksesta kerrotaan, että esimerkiksi Helsinki ilmoitti tänä vuonna vähemmän avoimia puistotyöntekijöiden paikkoja kuin viime vuonna.

Myös Pohjois-Savossa kyselykierros työvoimatoimistoihin ja yrityksiin osoittaa, että jotkut työnanajat ovat nipistäneet kesätyöntekijöiden palkkauksesta.

Siivous ja puhelinmyynti eivät nappaa

Päivittäistavarakaupat palkkaavat yksityiseltä puolelta eniten kesätyöntekijöitä.

Myyntityöt ovakin suosituimpia kesäduuneja, mutta ne halutaan tehdä mieluummin kaupan palvelutiskillä tai kassalla kuin puhelimessa.

Puhelinmyyjän työt ovat inhokki myös Savossa, jossa on järjestetty jopa rekrytointikampanjoita myyntineuvottelijan töihin.

 – Myyntineuvottelijan työt ovat lisääntyneet, mutta työntekijäpuolella ei vielä ymmärretä, mitä myyntineuvottelijan työ on. Myyntineuvottelijoille on selkeästi jo rekrytointitarpeita, kertoo Pirjo Nissilä Pohjois-Savon TE-toimistosta.

Savossa puistojen kunnossapito kesällä kiinnostaa, kun taas Varsinais-Suomessa työ kasvien parissa ei nappaa. Siivoushommia tuntuu olevan tarjolla koko maassa: siivoaminen kesähelteellä ei vain tunnu kelpaavan.

– Puutarha-alalle on haastavaa saada kesätyöntekijöitä, koska kulkeminen töihin voi olla hankalaa. 

– Siivousala on toinen ala, jolle on vaikea saada työntekijöitä, kertoo Eija Erlamo Varinais-Suomen TE-toimistosta.

Kesä sielunpaimenena tai hautojen hoitajana?

Monelle nuorelle kesäduuni on ensimmäinen oikea työpaikka. Salla Korhonen sai elämänsä ensimmäisen kesätyöpaikan Kajaanin seurakunnasta. Korhonen on toiminut aiemmin isosena rippileirillä, mikä on ollut eduksi työnhaussa.

– Kesätöihin hakeminen oli erilaista verrattuna TET-paikkoihin, kun hakemukseen piti kirjoittaa kaikki tiedot itsestään. Se tuntui oikeammalta kuin TET-harjoittelut, Korhonen miettii.

Hautausmaalla paiskitaan töitä täyttä päivää, ja Korhonenkin odottaa innolla, miltä tuntuu tehdä töitä kahdeksan tuntia päivässä.

– Me otamme jämäkän otteen. Työajat ovat mitä ovat, ja työt tehdään. Tässä saa ensikosketuksen työelämään tällä tavalla, toteaa talousjohtaja Toivo Sistonen Kajaanin evankelis-luterilaisesta seurakunnasta.

Sistosen mukaan seurakunnan kesätöistä ovat olleet kiinnostuneita paitsi koululaiset ja opiskelijat myös opinahjoista jo valmistuneet nuoret. Seurakunta palkkaa ensi kesäksi työntekijöitä hautausmaiden lisäksi myös kirkkojen oppaiksi sekä kesäteologeiksi.

"Poikia kiinnostaa palkka, tyttöjä työn sisältö"

TE-keskuksista kerrotaan, että useimmat kesätyöpaikat ovat jo menneet, mutta laakereille ei kannata jäädä lepäilemään, vaan töitä kannattaa vieläkin kysellä suoraan työpaikoista.

Kesätyö ulkomailla voi olla yksi mahdollisuus: esimerkiksi teemahuvipuistot Euroopassa palkkaavat joka kesä työntekijöitä.

Toisaalta siis toisista kesätyöpaikoista kilpaillaan, toisaalta toisten kohdalla ollaan ronkelimpia. Varsinais-Suomesta vihjataan, että lisäksi poikia kiinnostaa enemmän palkka kuin tyttöjä.

– Tyttöjä kiinnostaa kesätyön sisältö, poikia raha, toteaa Eija Erlamo.

Suosittelemme