Hyppää sisältöön

Jousiammunnassa menestyminen lähtee korvien välistä

Jousiammuntaa jo nuoresta pojasta asti harrastanut vaasalainen Antti Tekoniemi panostaa uraansa täysillä. Tavoitteena siintää menestyminen Kööpenhaminan MM-kisoissa ja sitä kautta mahdollisesti saatava paikka Rion olympialaisiin. Nälkä menestyä on kova.

Antti Tekoniemi Kuva: Antti Haavisto / Yle

Vaasalaista jousiammuntaseura Diana 57:aa edustavan Antti Tekoniemen ura alkoi jo 10-vuotiaana ja innostus lajiin on ollut alusta asti kova. Nuoruusvuodet jousiammunnan parissa sujuivat ahkerasti treenaten.

Tekoniemi muistaa, miten yläasteikäisenä treeneissä ammuttiin kisaa kavereiden kanssa siten, että seuraavana päivänä häviäjä osti voittajalle munkin koulun vieressä olevasta leipomosta. Sittemmin possut ovat vaihtuneet yhä kirkkaammiksi mitaleiksi.

Tähtäin Riossa

Antti Tekoniemen tilillä on useita henkilökohtaisia SM-mitaleja: neljä kultaa, neljä hopeaa ja viisi pronssia. Viimeisin saavutus oli Kurikasta maaliskuun lopussa ammuttu tähtäinjousen suomenmestaruus. Myös kansainvälistä menestystä on tullut vuosien varrella ja voittoja napattu kovista kansainvälisistä ampujista.

Vuoden 2011 maailmanmestaruuskilpailujen 17. sija toi Antti Tekoniemelle paikan Lontoon olympialaisiin – melkein:

– Hilkulle jäi paikka. Olin ensimmäisiä, jotka sieltä ulos jäivät. Nälkää on nyt sitten Rioa kohti ja uskon siihen, että paikka sinne tulee, Tekoniemi kertoo.

Tulevan kesän aikana on luvassa useita kansainvälisiä kilpailuja, mm. Maailman Cupin-, Eurooppa Gamesin- ja Kööpenhaminan MM-kilpailut.

– MM-kisoissa on kesällä jaossa ekat kisapaikat Rio De Janeiron olympialaisiin ja se on tämän kesän pääpointti, mihin tähdätään. Sieltä pyritään paikka ottamaan, Tekoniemi kertoo.

Kuva: Antti Haavisto / Yle

Fysiikka ja korvienväli kunnossa

Jousiammunta on herkkä laji. Antti Tekoniemi onkin keskittynyt parin vuoden ajan erityisesti mentaalipuoleen yhdessä urheilupsykologin kanssa.

– Korvienvälistä menestys pääosin riippuu. Kyllähän kaikki osaa ampua, jotka maailmanmestaruuskisoissa on. Nimenomaan mentaalipuolella on tehty todella paljon töitä, Tekoniemi kertoo.

Myös tekniikassa tehdyt muutokset ovat selvästi tuottaneet tulosta.

Antti Tekoniemen jousiammuntaharrastus on ollut tavoitteellista jo kymmenen vuotta. Ahkerasti harjoitteleva mies on kuitenkin huomannut, että välillä pieni tauko harjoitteluunkin tekee hyvää.

– Viime syksynä pidin varmaan ekaa kertaa urani aikana kuukauden tauon ammunnasta suunnitellusti ja kyllä se teki hyvää. Joskus kannattaa vähän levätäkin, Tekoniemi toteaa.

Suosittelemme sinulle