Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Hakkuut jatkuvat Fennovoiman rakennustyömaalla Pyhäjoella – lupa ei vielä lainvoimainen

L&T Biowatti on aloittanut metsänhakkuut Pyhäjoen Hanhikivenniemellä. Stora Enso lopetti hakkuut viime viikolla, koska se halusi odottaa hakkuuluvan lainvoimaisuutta. L&T Biowatin mukaan laki antaa mahdollisuuden hakkuisiin, vaikka lupa ei olekaan valitusten takia vielä lainvoimainen.

Fennovoiman välittämä havainnekuva Rosatomin AES-2006-laitoksesta.
Fennovoiman välittämä havainnekuva Rosatomin AES-2006-laitoksesta. Kuva: Fennovoima / Lehtikuva
Ari-Pekka Sirviö,
Ensio Karjalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Metsän hakkuut Fennovoiman ydinvoimalatyömaalla Pyhäjoen Hanhikivenniemellä jatkuvat täydellä teholla. Hakkuut aloitti L&T Biowatti Stora Enson vetäydyttyä hakkuista viime viikolla. Stora Enso halusi odottaa alueelle myönnetyn hakkuuluvan lainvoimaisuutta ja vetosi muun muassa näkemyseroihin hakkuuaikatauluissa.

– Halusimme odottaa hakkuulupien lainvoimaisuuden lopullista varmistumista, sanoo Stora Enson aluejohtaja Antti Partanen.

Luvan saamista ovat viivästyttäneet asiasta tehdyt muistutukset.

Rajua arvostelua herättäneet hakkuut ovat L&T Biowatin mukaan laillisia, vaikka alueelle myönnetty maisematyölupa ei ole vielä lainvoimainen.

Raahen kaupunki: Ei epäselvyyksiä

Hakkuut on tarkoitus saattaa loppuun vielä huhtikuun aikana.

– Me teemme alueella töitä laillisesti. Hakkuuaikataulun olemme sopineet yhdessä Fennovoiman kanssa, sanoo L&T Biowatin liiketoimintajohtaja Juha Fränti.

Raahen kaupunkikaan ei näe asiassa epäselvää. Raahen ympäristösihteeri Vesa Ojanperä muistuttaa, että lain mukaan toiminta voidaan aloittaa mahdollisista valituksista tai muutoksenhausta huolimatta.

– Lupaa haettaessa voidaan hakea samalla töiden aloittamisoikeutta jo ennen päätöksen lainvoimaisuutta. Tässä tapauksessa on sellainen tehty, toteaa Ojanperä.

Pro Hanhikivi: Pitkäaikaisia vaurioita

Ydinvoimalan rakentamista vastustavan Pro hanhikivi -liikkeen mukaan hakkuluvassa ei ole huomioitu lintujen muuttoa, uhanalaisten lajin pesintää, eikä sitä että Fennovoima ei ole hakenut vielä rakentamislupaa ydinvoimalalle.

Pro Hanhikivi toteaa, että mikäli Fennovoima ei saa rakentamislupaa, ennalta tehdyt avohakkuut jättäisivät alueelle pitkäaikaiset vauriot, eikä alueen ennallistaminen olisi mahdollista.

Hakkuut koskevat 97 hehtaarin ydinvoimala-aluetta.

Korjattu virhe otsikossa 21.4 kello 14:03. Muutettu otsikko Hakkuut jatkuvat ilman lupaa Fennovoiman rakennustyömaalla nykyiseen muotoon.

Suosittelemme