Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Mitä Sipilän yhteiskuntasopimus tarkoittaa? – Tätä mieltä ovat EK ja STTK

Tuleva pääministeri Juha Sipilä ilmoitti jo ennen vaaleja haluavansa yhteiskuntasopimuksen työmarkkinaosapuolten ja etujärjestöjen kanssa. Sopimuksen Sipilä haluaa solmia ennen hallituksen muodostamista, mutta julkisuuteen ei toistaiseksi ole kerrottu, mitä sopimuksen on tarkoitus pitää sisällään.

Juha Sipilä
Juha Sipilä Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Hanna Hantula
Avaa Yle-sovelluksessa

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund näkee Juha Sipilän kaavaileman yhteiskuntasopimuksen mahdollisuutena sopia konkreettisesti työmarkkinakysymyksistä:

– Yhteiskuntasopimuksella voitaisiin esimerkiksi ratkaista kysymykset työaikapankeista, koeaikojen pituuksista ja nollatuntisopimuksista,  Sund sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.

Työnantajapuoli oli keskustelussa eri linjalla. Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n talouspolitiikan osaston johtaja Jussi Mustonen uskoo, että sopimuksessa käsitellään työelämän joustoja yleisellä tasolla:

– Lähtökohtana on oltava jonkinlainen yleinen julistus. Tällä hetkellä on kuitenkin voimassa työmarkkinasopimuksia. Miten kävisi esimerkiksi työllisyys- ja kasvusopimukselle, jos yhteiskuntasopimuksessa neuvoteltaisiin sitovasti konkreettisista työmarkkina-asioista?

Yhteiskuntasopimuksen on uumoiltu olevan työmarkkinaosapuolille mahdollisuus vaikuttaa uuteen hallitusohjelmaan ja sitä kautta mahdollisesti lainsäädäntöön. Kummankin työmarkkinajärjestön edustajat pitävät tätä hyvänä mahdollisuutena, ja kiistävät yhteiskuntasopimuksen olevan ongelmallinen demokratian kannalta.

– Tässä selvitetään, mikä on yleinen tahto ja käsitys tilanteesta. Jos hallituksen mielestä hyvät asiat eivät etene järjestöjen kautta, niin hallituksella on oltava viimeinen sana, Mustonen sanoo.

Suosittelemme sinulle