Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund näkee Juha Sipilän kaavaileman yhteiskuntasopimuksen mahdollisuutena sopia konkreettisesti työmarkkinakysymyksistä:
– Yhteiskuntasopimuksella voitaisiin esimerkiksi ratkaista kysymykset työaikapankeista, koeaikojen pituuksista ja nollatuntisopimuksista, Sund sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.
Työnantajapuoli oli keskustelussa eri linjalla. Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n talouspolitiikan osaston johtaja Jussi Mustonen uskoo, että sopimuksessa käsitellään työelämän joustoja yleisellä tasolla:
– Lähtökohtana on oltava jonkinlainen yleinen julistus. Tällä hetkellä on kuitenkin voimassa työmarkkinasopimuksia. Miten kävisi esimerkiksi työllisyys- ja kasvusopimukselle, jos yhteiskuntasopimuksessa neuvoteltaisiin sitovasti konkreettisista työmarkkina-asioista?
Yhteiskuntasopimuksen on uumoiltu olevan työmarkkinaosapuolille mahdollisuus vaikuttaa uuteen hallitusohjelmaan ja sitä kautta mahdollisesti lainsäädäntöön. Kummankin työmarkkinajärjestön edustajat pitävät tätä hyvänä mahdollisuutena, ja kiistävät yhteiskuntasopimuksen olevan ongelmallinen demokratian kannalta.
– Tässä selvitetään, mikä on yleinen tahto ja käsitys tilanteesta. Jos hallituksen mielestä hyvät asiat eivät etene järjestöjen kautta, niin hallituksella on oltava viimeinen sana, Mustonen sanoo.