Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kataloniassa ja Baskimaassa jalkapallo on enemmän kuin peli

Athletic Bilbao ei tee sopimuksia pelaajien kanssa, joilla ei ole vahvaa sidettä Baskimaahan. Myös Barcelona pyrkii suosimaan katalonialaisia pelaajia.

Barcelonan Luis Suárez pyyhkii kasvojaan kentällä.
Barcelonassa pelaajien hankintapolitiikka ei ole niin tiukka kuin Athletic Bilbaossa. Luis Suarez on yksi Katalonian ulkopuolelta tulleista Barca-pelaajista. (Arkistokuva) Kuva: EPA / Alejandro Garcia
Samuli Harala
Avaa Yle-sovelluksessa

**MADRID. **Jalkapallolla on tärkeä rooli Espanjan eri alueiden sisäisen yhtenäiskulttuurin rakentamisessa. Monet tunnetut joukkueet ovat Espanjassa instituutioita, joista syntyviin mielikuviin ja tunnereaktioihin liittyy paljon pelin ulkopuolisia tekijöitä.

Esimerkiksi Madridin mahtiseura Real edustaa monen mielessä Espanjan pääkaupungin lisäksi kaikkea keskushallintoon ja kuningashuoneeseen liittyvää. Sevilla taas on ennen kaikkea perinteisen espanjalaisuuden kuten flamencon, viinin ja tapaskulttuurin airut. FC Barcelona puolestaan mielletään Katalonian itsehallintoalueen sanansaattajaksi. Biskajanlahden rannan Athletic Bilbao sen sijaan ilmentää pohjoisen sisäänpäin kääntyneempää ja erikoisesta kielestään ylpeää Baskimaata.

Politiikkaa ja jalkapalloa ei voi Espanjassa kokonaan irrottaa toisistaan, sillä joukkueita hyödynnetään myös poliittisten näkemysten esilletuomiseen. Tunnetuimmat tapaukset ovat Espanjasta itsenäisyyttä havittelevien Katalonian ja Baskimaan ykkösjoukkueet FC Barcelona ja Athletic Bilbao, joiden tukemiseen liittyy toisinaan myös vaatimukset alueiden riippumattomuudesta suhteessa Espanjan kuningaskuntaan.

Barcelonan ja Athletic Bilbaon kotipeleissä on esimerkiksi tavallista, että osa kannattajista heiluttaa seuratunnusten lisäksi itsehallintoalueen lippuja ja soimaa Espanjan keskushallinnon harjoittamaa politiikkaa.

Katalonian ja Baskimaan ”maajoukkueet” poliittisen agendan ytimessä

Espanjan valtionjohtoa huolestuttaa että Barcelonan ja Bilbaon kohtaamisesta Espanjan cupin finaalissa toukokuun lopussa tulee samanlainen näytelmä, kuin Katalonian ja Baskimaan edustusjoukkueiden ystävyysottelusta viime joulukuussa.

Tuolloin Bilbaon San Mamés -stadionilla pelatussa ottelussa yhdistyivät saumattomasti intohimoinen suhtautuminen jalkapalloon ja itsenäisyysvaatimukset. Oman joukkueen kannattamisen lisäksi kummankin joukkueen fanit yhtyivät hetkittäin Espanjan vastaisiin lauluihin ja huutoihin sekä heiluttelivat itsenäisyysviesteillä koristettuja banderolleja.

Katalonian ja Baskimaan edustusjoukkueet on koottu suurelta osin FC Barcelonan ja Athletic Bilbaon pelaajista. Itsehallintoalueiden keskinäiseen ystävyysotteluun verrattuna tulevalla Espanjan cupin finaalilla on kuitenkin moninkertainen määrä seuraajia ympäri maailmaa.

Tausta syynätään ennen sopimuksen tekemistä

Kotiseutuylpeys näkyy kaikessa Athletic Bilbaon ja FC Barcelonan toiminnassa. Seurat ovat näkyvästi esillä paikallisesti ja suosivat oman alueen pelaajia rekrytoinnissa. Erityisesti Athletic Bilbao on tunnettu ikivanhasta värväystavastaan.

Yksi Baskimaan pääkaupungin Bilbaon jalkapallopiireissä tunnettu sanonta kuuluu espanjaksi: ”Con cantera y afición, no hace falta importación”. Sanaparsi tarkoittaa vapaasti käännettynä sitä, että omien kasvattien ja kannattajien takia ei ole mitään syytä tuoda pelaajia muualta.

Sanonta kuvaa Athleticin pelaajapolitiikkaa, jonka ytimessä on jo yli sadan vuoden ajan ollut Baskimaan korostaminen. Seura ei esimerkiksi tee sopimuksia pelaajien kanssa, jotka eivät ole saaneet jalkapallo-oppejaan Baskimaassa tai lähialueilla tai joiden suvusssa ei ole syntyperäisiä baskeja.

Viime vuosina säännölliseen menestykseen sekä Espanjan sarjoissa että kansainvälisillä kentillä tottunut Barcelona ei ole pelaajien rekrytoinnin suhteen yhtä tiukka Athletic Bilbao. Barçan edustusjoukkueen nykyisistä pelaajista reilu kolmannes on syntyperäisiä katalaaneja. Katalonialaisuutta kuitenkin alleviivataan kaikessa toiminnassa.

Jalkapallon Espanjan cupin loppuottelu pelataan lauantaina 20. toukokuuta Barcelonassa.

Suosittelemme sinulle