Reija Laitisen upeat sokerimassataiteilut herättävät ihailua kavereiden ja sukulaisten kesken sekä sosiaalisessa mediassa.
Laitinen on jakanut kuvia yksityiskohtaisesti pyörittelemistään syötävistä herkuista esimerkiksi Facebookin ruokaryhmiin, jossa ne ovat nousseet somettavien kotikokkien suosioon.
– Kurvit kiittävät, kun joka päivä kokeilee jotakin. Mieskin juuri sanoi, että kolesteroliarvot ovat nousseet, joten voisiko leipomista vähän vähentää. Totesin, että älä syö sitten, rempseä leipuri sanoo.
Laitinen sai kipinän ainutlaatuisten herkkujen tekemiseen opiskellessaan leipuri-kondiittoriksi vuosikymmen sitten. Hän ei ole tehnyt alan töitä, mutta keittiössä näpertämisestä on tullut rakas harrastus.
Kurvit kiittävät, kun joka päivä kokeilee jotakin.
Reija Laitinen
– Makeaa leivon kerran viikossa ja parin kolmen päivän välein pyöräytän sämpylät. Kotona jauhot vain pöllyävät.
Sitä mukaa, kun lähipiiri, sukulaiset, perheenjäsenet ja kaverit ovat huomanneet vantaalaisen Laitisen taidot, leivontapyyntöjä on alkanut sadella milloin mihinkin juhliin.
– Silti tiesin jo koulussa, että ei minusta mitään leipuria tule. Se ei ole lähellä sydäntäni. Isoissa leipomoissa kökötetään liukuhihnan äärellä ja tökitään epämuodostuneita sämpylöitä pois hihnalta. Se ei ole minun juttuni. Pitää olla uniikkia, hän kuvailee leipomuksiaan.
Sokeripatukat pitkin seiniä
Työkseen Reija Laitinen ei siis haluaisi kakkuja leipoa, mutta harrastusmielessä kyllä. Sukulaiset ottavat yhteyttä, kun valmistujaiset, lastenjuhlat tai syntymäpäivät lähestyvät.
– Esimerkiksi meikkikakkuteema tuli siitä, kun veljen tyttöystävä valmistuu kosmetologiksi. Veljeni taas valmistuu autoalalta, joten hänelle nyprään autojuttuja.
Laitisen lempimateriaali on sokerimassa, josta voi pyöritellä hätkähdyttävän aidonnäköisiä, mutta syötäviä hahmoja ja esineitä.
– Sokerimassajutut ovat hyviä, koska niitä voi tehdä hyvissä ajoin ennen juhlia.
Toisaalta massan työstäminen vaatii kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä, joita Laitisella ei omian sanojensa mukaan juuri ole.
– Olen temperamenttinen mimmi. Välillä sokeripatukat lentelevät pitkin seiniä, kun en saa jotakin muotoa pysymään kuten haluaisin. Olen pikkutarkka enkä kelpuuta mitä vain.
Periksiantamattomuudesta kertoo esimerkiksi se, että kun Laitinen alkoi näprätä kosmetologisukulaisen valmistujaisjuhliin kakkua, hän ryhtyi väkertämään sokerimeikkejä iltayhdeksältä ja jatkoi puurtamista pikkutunneille.
Sitten hän nukkui välissä ja jatkoi urakkaa heti aamusta isompien lasten lähdettyä kouluun ja pienimmän nukkuessa päiväuniaan.
Älä masennu, jos epäonnistut
Muutkin kuin Laitinen ovat innostuneet sokerimassaleivonnaisista. Laitisen mukaan leipomisharrastus on muutenkin yleistynyt.
Kynnys perustaa leivonta- tai kakkublogi on matala, ja blogeja syntyykin kuin sieniä sateella.
– Moni on innostunut nypräämään äitiysloman aikana, kun vauvat nukkuvat. Silloin on aikaa.
Myös Reija Laitinen pitää leivontablogia, johon hän postaa tekeleidensä kuvia ja ohjeita. Bloggaaminen on vienyt mennessään.
Kakkutaituri kannustaa kaikkia kokeilemaan omia taitojaan ja opettelemaanuusia esimerkiksi kevään ja kesän juhliin. Tekemällä itse säästää ja herkkujen visioiminen palkitsee.
Ei haittaa, vaikkei lopputulos aina olisi tismalleen suunnitellun näköinen.
– Jos leivonnainen onnistuu, tulee mieletön tunne, kun ihmiset kehuvat. Se on mainio motivaattori. On kiva, että joku huomaa, että olet antanut kaikkesi ja nähnyt vaivaa.
– Ja jos täytekakun reuna lörähtää, älä anna sen masentaa. Epäonnistumisia tulee aina. Ei leipomista pidä ottaa liian tosissaan, Reija Laitinen vinkkaa.