Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Virkistävää janojuomaa koivun kyljestä – mahlaa heruu jopa 15 litraa vuorokaudessa

Koivun mahlaa hamuaville tulee pian kiire. Sään lämmetessä puut käyttävät varantonsa omaan kasvuun eikä mahlaa enää heru. Viileissä pakoissa mahlaa voi vielä saada.

Mahlaaa juoksutetaan koivusta.
Tästä voisi tulla 10 litraa vuorokaudessa, Pertti Vento arvioi. Kuva: Yle / Paavo Koponen
Paavo Koponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Iso koivu, rinnan korkeudelta halkaisijaltaan kolmekymmensenttinen, antaa hyvinkin 15 litraa vuorokaudessa. Parhaiten mahlaa saa rehevän maan hyväkasvuisesta puusta. Tämän kevään osalta alkaa kuitenkin olla kiire, koska puiden silmut kehittyvät jo lehdiksi ja mahla tarvitaan siellä.

Mahlan juoksutus ei koivua tapa, mutta esimerkiksi vaneria mahlapuusta ei enää saa syntyvien lahovaurioiden ja värivihreiden vuoksi.

– Koivu kestä kyllä mahlan ottoa jopa kymmeniä vuosia. Meillä perheen sukutilalla sitä kerätään jopa satoja litroja vuodessa. Mitä ei heti käytetä se pakastetaan, jolloin ei tule maku- eikä muitakaan virheitä, kertoo metsänhoitaja Pertti Vento Suomen Metsäkeskuksen Savonlinnan toimistosta.

Virkistävää juomaa ihmisille ja eläimille

– Pakasteesta sulava mahla on virkistävä janojuoma, vaikka maku on mieto. Sitruunahapolla voi parantaa säilyvyyttä ja makuakin siitä tulee. Periaatteessa mahlaa voi käyttää esimerkiksi leivontaan. Ennen sitä juotettiin myös karjalle, jotta elikot virkistyivät pimeästä navetasta kevätlaitumille kirmaamaan, Perti Vento kertoilee.

Mahla o 99-prosenttiseti vettä. Loppu sisältää muun muassa kivennäisaineita.

– Pitoisuudet ovat pieniä, mutta mahlassa on kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, rautaa ja vähän natriumia. Proteiineja on vähän, mutta rasvaa ja rasvaliukoisia vitamiineja ei yhtään. Ei ole niitäkään paljon kiiteltyjä flavonoideja, joita tosin on kerkissä ja lehdissä, Pertti Vento luettelee.

Mahla on tuoretavaraa

Paras mahla-aika on silloin, kun koivujen ympärillä alkaa olla lumettomia pälviä. Koivuun porataan reikä. Siihen asetetaan mielellään tiivis tulppa, jonka läpi johdetaan ohut muoviletku astiaan. Astia tyhjennetään riittävän usein ja mahla pidetään kylmänä.

– Tämän on oltava hygieenistä hommaa. Säilyvyydeltään mahlaa on verrattu raakamaitoon. Kotona jääkaapissa se säilyy pari päivää, mutta joutaa sitten jo kukkien kasteluun, Pertti Vento varoittaa.

– Mahlan suoramyynti ei ihan vähällä onnistu. Kylmäketjun ja laboratoriotutkimuksien ja tuoteselosteiden pitäisi olla kunnossa. Pakastettua mahlaa voi luontaistuotekaupoista löytyä. Pohjois-Karjalan puolella ainakin yksi yritys kerää ja jalostaa mahlaa myös vientiin. Pertti Vento tietää.

Näin vapun alla mahla sopii vaikka siman valmistukseen.

Suosittelemme