Hyppää sisältöön

Apulaisoikeusasiamies Pajuoja: Poliisin Vitja-tietojärjestelmä kaatui nolosti

Poliisin suuri tietojärjestelmähanke Vitja kaatui raunioiksi viime kesänä. Murusiksi menneessä projektissa tärvääntyi lähes viisi vuotta ja miljoonia euroja.

Poliisi tietokoneen ääressä.
Kuva: Yle
Ari Mölsä

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja ärtyy nopeasti, kun hän ryhtyy puhumaan valtionhallinnon viimeaikaisista suurista tietohallintohankkeista.

Aluehallintovirastojen ja Ely-keskusten yhteiseksi kaavailtu tietojärjestelmä VALDA meni plörinäksi muutama vuosi sitten.

Viimeisin katastrofi on poliisin Vitja-hanke, jota työstettiin liki viisi vuotta – tuloksetta.

Poliisin Vitja-hanke on murheellinen tarina

Poliisin Vitja-hankkeen ajatuksena oli, että rikosjuttujen asiakirjat siirtyvät sähköisesti esitutkinnasta syyttäjän ja oikeuskäsittelyn kautta aina tuomioistuimen arkistoon saakka. Rusinaksi meni.

Apulaisoikeusasiamies Pajuoja on närkästynyt.

– Alkuperäinen suurhanke aloitettiin jo vuonna 2009, mutta se osoittautui liian vaikeaksi ja kuopattiin vähin äänin viime kesänä. Valmista ei tullut, ja urakkasopimus oli pakko purkaa.

– Uutta uljasta sähköistä tietojärjestelmää yritetään rakentaa nyt lähtöruudusta ponnistaen pala palalta. Kaikki liikkuu paperilla edelleen.

Oliko tekijäjoukko taustoiltaan jo liian kirjava?

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja kaipaa poliisi- ja oikeushallinnon tietojärjestelmiin pikaista parannusta.

Suomi on saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta lukuisia langettavia tuomioita liian pitkäksi venähtäneistä oikeusprosesseista.

– On tärkeätä saada tämä poliisi-syyttäjä-tuomioistuin-linkitys kuntoon.  Poliisin tietojärjestelmien osalta iloiset uutiset ovat vielä kuulematta.

Oikeusasiamiehen tarkastuksissa on ponnahtanut esiin myös muuan eksoottinen yksityiskohta.

– Vitja-järjestelmää oli sen hektisimmässä vaiheessa rakentamassa 200 it-ammattilaista.

– Hankkeessa oli mukana myös latvialaisia it-osaajia. Järjestelmän luotettavuuden ja turvallisuuden kannalta herää väkisinkin kysymys, kuinka turvallinen uusi järjestelmä olisi ollut, kun sen valmistelu tapahtui laajasti ulkomailla.

Kenelle tästä nyt sitten pitäisi antaa raippoja?

– Meidän tehtävänämme ei tässä vaiheessa ole raippojen antaminen. Me seuraamme tilannetta ja odotamme sisäasiainministeriöltä vastauksia kysymyksiimme vuoden loppuun mennessä.

Suosittelemme sinulle