Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Pelejä tekemällä voi rikastua, mutta vaikeaa se on – kokosimme vinkit

Peliala työllistää Suomessa 2 500 henkeä ja työpaikkoja arvellaan tulevan lisää vielä tuhansia. Vain osa pelialan yrityksistä menestyy, mutta osa tienaa miljoonia. Ammattilaiset kertovat, kuinka pelialalle pääsee ja kuinka siellä pärjää.

Mies pelaa Hay Day -mobiilipeliä.
Supercellin Hay Day vie maaseudun idylliin. Kuva: Leila Oksa / Yle
Paula Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Peliala kasvaa kasvamistaan. Tällä hetkellä peliala työllistää Suomessa 2 500 henkilöä ja osaajista on jopa pulaa.

Vaikka työntekijämäärä on kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa, on se edelleen melko maltillinen. Turun ammattikorkeakoulun peliteknologian yliopettaja Mika Luimula kuitenkin uskoo, että pelialan kasvunäkymät nimenomaan työllistävyyden tiimoilta ovat huikeat.

– Peliteknologioita voi hyödyntää monella muullakin elämänalueella, esimerkiksi oppimisessa. Uskon, että sitä kautta tulevaisuudessa puhutaan tuhansista ellei jopa kymmenistä tuhansista uusista työpaikoista, Luimula sanoo.

Suomessa on 260 pelialan yritystä, joiden kokonaisliikevaihto oli vuonna 2014 noin 1,8 miljardia euroa. Tosiasia on kuitenkin se, että vain murto-osa peliyrityksistä menestyy

– Noin yksi viidestätoista menestyy. Niiden imussa uusia peliyrityksiä tulee kiihtyvällä tahdilla, sanoo Pelinrakentajat-hankkeen vetäjä Patrik Uhinki.

Mitä sitten tarvitaan, jotta pelialalla voi pärjätä?

1. Koulutus

Jos mielii pelialalle, kannattaa hankkia koulutus. Varsinaista pelialan koulutusta järjestetään yli 20 oppilaitoksessa ympäri Suomen. On kuitenkin hyvä muistaa, että peliala työllistää muitakin kuin pelien koodaajia, joten koulutus voi myös olla jotain muuta.

– Tarvitaan sekä tekniikan että taiteen edustajia. Kaikkien ei tarvitse osata koodata: mukana on myös artisteja, peligraafikkoja ja äänisuunnittelijoita, kertoo yliopettaja Mika Luimula.

2. Tietokone

Pelialan yrityksen voi perustaa melko helposti, sillä suuria investointeja ei tarvita.

– Peliala on kohtalaisen pieniriskinen ala. Jos haluat perustaa peliyrityksen, tarvitset muutaman tietokoneen ja niihin sopivat pelinkehitystyökalut, Luimula listaa.

3. Hyvää onnea

Kyllä tämä unelma ihan mahdollista on, se on vain valtavan työn takana.

Patrik Uhinki

Kaikista yrityksistä ei tule menestyjiä. Ala on muuttunut koko ajan ammattimaisemmaksi ja sitä myötä myös menestyminen on päivä päivältä vaikeampaa. Kaikki lähtee peli-ideasta, mutta yksin idealla ei vielä tienata miljoonia.

– Se on vasta hyvä lähtökohta. Käytännössä pelin tekninen toteutus, pelattavuus, markkinointi ja ajoitus vaikuttavat. Myös tuurilla on oma osansa siinä, mitkä pelit menestyvät ja mitkä eivät, Patrik Uhinki muistuttaa.

Jos kaikki asiat ovat kohdillaan, voi menestystä tulla nopeastikin.

– Turussakin on esimerkki henkilöstä, joka muuntokoulutuksen kautta kouluttautui pelialalle. Hän koodasi omaa peliään iltaisin ja viikonloppuisin ja alle kahdessa vuodessa hänen pelistudiostaan tuli yksi Turun suurimmista. Liikevaihto on miljoonaluokkaa. Kyllä tämä unelma ihan mahdollista on, se on vain valtavan työn takana ja tuuria pitää olla.

Suosittelemme sinulle