Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Finlayson poistaa tuotteensa Kärkkäiseltä – syynä Magneettimedian "vastenmielinen propaganda"

Magneettimediaa on arvosteltu rajusti juutalaisvastaisuudesta ja perättömien terveysväitteiden levittämisestä. Magneettimedian läheiset välit tavaratalo Kärkkäiseen olivat liikaa yritysvastuutaan korostavalle Finlaysonille.

Kuvassa kuvakaappaus Magneettimedia-nettilehdestä
Kuva: YLE
Jaakko Mannermaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Tekstiilialan yritys Finlayson lopettaa yhteistyön tavaratalo Kärkkäisen kanssa. Finlaysonin mukaan päätös on tehty eettisistä ja yhtiön arvoihin liittyvistä syistä.

– Tavaratalo Kärkkäisen omistajat ovat Magneettimedia-julkaisun takana. Tämä julkaisu levittää vastenmielistä ja ahdasmielistä propagandaa. Päätös ei ollut helppo taloudellisesti, toteaa Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila.

Kurttila ei paljasta tarkkaa summaa mutta kertoo, että Kärkkäisen kanssa tehdyn yhteistyön rahallinen arvo Finlaysonille on ollut "satoja tuhansia euroja".

Käytännössä Finlayson lopettaa kaikkien tuotteidensa toimittamisen Kärkkäiselle. Kaupoissa jo olevia kodintekstiilejä ei kuitenkaan vedetä pois hyllyiltä, eikä tämä olisi sopimusteknisesti edes mahdollista.

Magneettimedian juutalaisaiheisista kirjoituksista on tehty vastikään rikosilmoitus Oulun poliisille. Ilmoituksen perusteena on epäily siitä, että julkaisu syyllistyy kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Lehti sai jo viime vuoden lopulla tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Silloisena päätoimittajana työskennelleelle Juha Kärkkäiselle tuomittiin 90 päiväsakkoa ja lehteä kustantavalle tavarataloyhtiölle langetettiin 45 000 euron yhteisösakko.

Tuomioiden syinä olivat juuri juutalaisvastaiset kirjoitukset. Kärkkäinen on hakenut valituslupaa korkeimpaan oikeuteen.

Magneettimedian nykyiseksi päätoimittajaksi mielletty Markku Juutinen kertoi alkuviikolla Ylelle sähköpostitse, ettei julkaisu ole juutalaisvastainen. Samalla Juutinen kiisti olevansa lehden vastaava toimittaja, vaikka hänet ilmoitetaan päätoimittajaksi Magneettimedian omilla sivuilla.

Lehteä ei enää julkaise J. Kärkkäinen Oy vaan Pohjoinen Perinne ry. Lehden nettisivujen mukaan Juha Kärkkäinen on yhä avustanut paperilehden tekemisessä.

Juutalaisvastaisuuden lisäksi Magneettimediaa on arvosteltu perättömien terveysväitteiden levittämisestä.

Suosittelemme sinulle