Hyppää sisältöön

Katso upea video: Suomen ortodoksinen kirkkomuseo aukeaa vuosien remontin jälkeen

Suomen ortodoksinen kirkkomuseo Riisa esittelee kävijöille sekä aivan uusia että aiemmin esillä olleita teoksia. Osa teoksista on mittaamattoman arvokkaita, kansallisomaisuudeksi luettavia esineitä.

Suomen ortodoksisen kirkkomuseon ovi.
Pääsimme ensimmäisten joukossa tutustumaan ortodoksisen kirkkomuseon Riisan uusiin näyttelytiloihin. Toimittajana Riikka Nurmi.
Riikka Nurmi

Suomen ortodoksinen kirkkomuseo Riisa avaa aarteensa yleisölle Kuopiossa huomenna lauantaina. Kirkkomuseo on ollut suljettuna kirkon keskustalon remontin vuoksi vuodesta 2009 lähtien. Remontin aikana on uusittu museon perusnäyttely ja näyttelytilat ovat pesseet kasvonsa täysin. Nimi uusitulle museolle on lainattu ikonitaiteesta.

– Riisa on metallinen suojus tai vaippa, joka on kiinnitetty käsin maalatun ikonin päälle. Riisa paitsi koristaa, mutta se myös suojaa ikonia, museonjohtaja Teresa Töntsi kertoo.

Pyhyyden portailla -perusnäyttelyssä on kohtaavat vuosituhantinen bysanttilainen traditio ja karjalais-ortodoksinen uskonnollisuus. Ortodoksisuutta tarkastellaan myös osana kirkkovuoden kulkua ja arjen uskonnollisuutta.

– Täällä on yksitoista erilaista salia, yksitoista erilaista tunnelmatilaa ja yksitoista erilaista väriä, joilla olemme halunneet viestiä ortodoksisen kulttuurin rikkaudesta ja myös kirkkovuoden kulusta, Töntsi sanoo.

Suomen ortodoksisen kirkkomuseon säätiön hallituksen puheenjohtaja, Suomen kansallisgallerian pääjohtaja Risto Ruohonen pitää Riisan kokoelmaa merkittävänä sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Ruohosen mukaan miljoonista vakuutetun kokoelman arvo ei ole määriteltävissä rahassa.

Jos tämä oli ennen ortodoksisen kirkon käyntikortti, niin nyt tämä on koko kaupungin käyntikortti.

Risto Ruohonen

– Tässä esineistössä on paljon sellaista, joka on osa suomalaista kulttuuriperintöä, ei vain osa kirkon kulttuuriperintöä. Omalla tavallaan myös tämä kokoelma on kansallisen kulttuuriperinnön kautta osa meidän kansallisomaisuutta, ja sitä varten sen arvoa ei tarvitse määritellä euromääräisesti, toteaa Ruohonen. 

– Jos tämä oli ennen ortodoksisen kirkon käyntikortti, niin nyt tämä on koko kaupungin käyntikortti.

Suomen ortodoksinen kirkkomuseo on toiminut Kuopiossa vuodesta 1957 alkaen. Uusittu museo tavoittelee kävijämäärissä paluuta kulta-aikojensa kävijämääriin.

– Tavoittelemme noin 35 000–40 000 kävijää vuosittain, museonjohtaja Teresa Töntsi sanoo.

Suosittelemme sinulle