Hyppää sisältöön

Ääninäyttelijä monen hahmon takaa: Salkkari-Seposta tuli taakka – video

Jarmo Koski tunnetaan parhaiten Salatut elämät -sarjan Seppo Taalasmaan roolista. Ääninäyttelijän työtä arvostetaan Kosken mielestä Suomessa aiempaa enemmän.

Jarmo Koski

Jarmo Koski oli viikonloppuna Helsingissä järjestetyn Popcult-tapahtuman kunniavieraana. Hän oli puhumassa ääninäyttelijän työstä, josta nuorella yleisöllä oli paljon kysyttävää.

Koski on antanut vuosien varrella äänensä lukuisille animaatiohahmoille. Kavalkaadista löytyvät muiden muassa Nalle Puh, Passepartout (Maailman ympäri 80 päivässä), Karhuherra Paddington, Kapteeni Haddock (Tintti) ja Alfred J. Kwak.

Yhdestä hahmosta on tullut selkeä suosikki.

– Kyllä se on Nalle Puh. Se tulee vaikka herätetään yöllä, Koski nauraa.

Seppo Taalasmaan taakka

Jarmo Koski päätyi ääninäyttelijäksi nukketeatterin kautta. Parhaiten hänet tunnetaan kuitenkin Salatut elämät -sarjan Seppo Taalasmaan roolista. Vaikka roolihahmo poistui tv:stä puolitoista vuotta sitten, siitä on tullut Koskelle taakka.

– On se rajoittanut töitä. Niin arvelinkin, että sitten kun rooli loppuu aikanaan, niin varmasti tv-työt hiljenevät. Mutta ne olisivat hiljentyneet ehkä muutenkin näinä aikoina.

Taantuma näkyy myös ääninäyttelijän töissä. Rooleja tarjotaan aiempaa vähemmän.

– Aiemmin saatoin käydä viikon jokaisena päivänä tekemässä jotain dubbausta, mutta ei enää nykypäivänä.

Ääni jäänyt monen mieleen

Ääninäyttelijän työ vaatii Jarmo Kosken mukaan paljon keskittymistä. Ulkomaisten animaatioiden sovittaminen suomen kieleen on haastavaa ja äänityksiä voi tehdä kerrallaan vain muutaman tunnin.

– Ihmiset eivät välttämättä tiedä siitä niin kovin paljoa, että kuinka monivaiheinen tällainen dubbaustyökin on.

Yli 30 vuotta äänityötä tehneen Kosken mielestä dubbaaminen on ammattimaistunut. Tekniikan kehittyminen on helpottanut työtä ja kääntäjät ovat Kosken mukaan aiempaa taitavampia.

Ääninäyttelemisen arvostus on myös lisääntynyt. Paras palaute siitä tulee Koskelle yleisöltä. Moni muistaa Kosken äänen vuosien takaakin.

– Kaksi kertaa taksissa olen sanonut osoitteen ja kuljettaja on katsonut sinne peiliin ja sanonut joo-o. Kyllä tunnistan. Nikke Knatterton!

Suosittelemme sinulle