Ilmapallokauppiaaksi halutaan entisten vappujen tapaan. Ainakin jos uskoo Ilmapallokaupan toimitusjohtaja Marja Erosta. Hänen mukaansa nyt on myyty taas kymmeniätuhansia ilmapalloja ja enenevässä määrin paketteja koululuokkien ja yhdistysten varainkeruukäyttöön. Paketeissa on valmiina heliumpullo täyttölaitteineen, narut ja painot. Firman nettisivuilla myydään jo eioota.
– Pallojen helium maksaa vuosi vuodelta enemmän, mutta se on turvallisin vaihtoehto vanhoihin vetypalloihin verrattuna, Eronen sanoo.
Pallojen helium maksaa vuosi vuodelta enemmän, mutta se on turvallisin vaihtoehto.
Marja Eronen, toimitusjohtaja, Ilmapallokauppa
Kylmälaboratoriossa tarvitaan heliumia
Aalto-yliopiston O.V. Lounasmaa -laboratoriossa tehdään tutkimusta, jossa käytetään erittäin kylmiä lämpötiloja. Helium sopii tähän mainiosti, sillä nestemäisenä se ei hyydy edes absoluuttisessa nollapisteessä -273,15 celsius-asteessa. Kaasuuntuessaan se viilentää ympäristöään. Laboratorion johtaja, professori Pertti Hakonen kertoo heliumin hinnan nousseen kolminkertaiseksi viimeisten viiden vuoden aikana. Se on jo alkanut vaikuttaa siihen, miten tutkimuksia voidaan tehdä.
– Aalto-yliopisto on hankkimassa omaa heliumin nesteytyslaitteistoa, jolla kaasuuntunut helium saadaan uusiokäyttöön, toteaa professori Pertti Hakonen. Heliumin sijaan on käytetty onnistuneesti myös pulssituubijäähdytintä.
Nyt laboratoriosta palautettava epäpuhdas kaasu päätyy ilmapalloihin, joiden menekkiä on lisännyt yllättävästi myös vaalikampanjointi.
Suomessa useampi kaasun toimittaja
Suurimpia heliumin käyttäjiä ovat teollisuus ja magneettikuvauslaitteiden valmistajat ja käyttäjät. Heliumia käytetään muun muassa hitsauksessa. Magneettikuvauslaitteissa heliumia käytetään jäähdytyksessä, se toimii kevyenä kaasuna myös sääpalloissa ja ilmalaivoissa. Suomessa heliumia toimittavat Air Liquide, Woikoski Oy ja AGA Suomi, joka kuuluu kansainväliseen Linde-konserniin.
Ilmapalloihin myytävän epäpuhtaan heliumkaasun hinta on 150 euroa kuutiolta.
Johanna Ylikoski, myyntijohtaja, AGA Suomi
AGAlla ei ole täällä omaa nesteytyslaitosta kuten Woikoskella, joten sen myymä puhdas helium päätyy lopulta käytön jälkeen ilmapalloihin. Heliumilla ei ole raaka-ainepörsseissä määriteltyä maailmanmarkkinahintaa, joten nestemäisen heliumin hintaa ei kerrota.
– Ilmapalloihin myytävän epäpuhtaan heliumkaasun hinta on 150 euroa kuutiolta, kertoo AGAn myyntijohtaja Johanna Ylikoski.
Woikosken tuoteryhmäpäällikkö Aki Hämäläinen kertoo, että pahin kriisi heliumin saatavuuden kohdalla oli pari vuotta sitten, jolloin useammalla tuotantolaitoksella oli samaan aikaan huoltokatkos. Vuosittain Woikoski toimittaa asiakkailleen noin 300 000 litraa heliumia.
Maailmanmarkkinat muutoksessa, helium ei lopukaan
Maailman heliumvaroista suurin osa on ollut Yhdysvalloissa, missä sitä on varastoituna vanhaan kaivokseen Texasin Amarillossa. Tämä lähde on kuitenkin ehtymässä jo muutaman vuoden kuluttua, mutta pelko heliumin loppumisesta on ennenaikaista. Heliumia tuotetaan maakaasusta jalostamalla ja uusia valmistajamaita on tullut markkinoille uhkaavan pulan takia.
– Qatariin on avattu kaksi tuotantolaitosta ja kolmas on tekeillä, tietää Woikosken Aki Hämäläinen. Aiemmin helium on karannut avaruuteen maakaasua poltettaessa, nyt se otetaan talteen, jatkaa Hämäläinen. Muita heliumin tuottajia ovat Algeria, Puola ja Venäjä.
Pahin kriisi on ohi lyhyellä tähtäimellä.
Aki Hämäläinen, tuoteryhmäpäällikkö, Woikoski
– Pahin kriisi on ohi lyhyellä tähtäimellä, mutta jos katsotaan pidemmälle, uhka heliumin loppumisesta on olemassa, toteaa Aki Hämäläinen. Nyt saatavuuskriisin odotetaan uhkaavan 2040-luvulla.
Tunnetusta maailmankaikkeudesta helium sen sijaan ei katoa, kyseistä ainetta arvioidaan olevan siellä toiseksi eniten vedyn jälkeen.