Hyppää sisältöön

Porin jätekiista voi päätyä oikeuteen: "Miljoonakorvauksia"

Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus sanoo, että Pori voi viedä tarvittaessa jätekiistan oikeuteen ja hakea mittavia korvauksia. Kyse on siitä, ovatko jäteyhtiöt vieneet kaupungin omaisuutta eli jätettä ohi kaupungin kaatopaikan lainvastaisesti.

Kuva: Tapio Termonen / Yle

Porin kaupunki saattaa hakea jäteyhtiöiltä miljoonakorvauksia viime vuonna julkisuuteen tulleen jätekiistan takia.

Jätealan yritykset haluaisivat viedä kotitalouksissa syntyvät yhdyskuntajätteet esimerkiksi Riihimäelle poltettavaksi, mutta Porin kaupunki vaatii jätteiden kuljettamista ensin kaupungin omistamalle Hangassuon kaatopaikalle. Sieltä kaupunki haluaa toimittaa jätteet itse hyötykäyttöön.

Kaupungin kannalta kyse on satojentuhansien eurojen tappioista vuodessa, jos jäteyhtiöt eivät toimita jätteitä kaupungin kaatopaikalle, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus. Pori vetoaa asiassa jätelakiin.

Miljoonaluokan kiista

Hannus kertoi maanantaina Porin valtuustolle, että jätekiistaa on soviteltu yritysten kanssa ja osin sitä on saatu sovittua. Pahimmillaan kiistassa voidaan silti joutua menemään oikeuteen saakka.

Apulaiskaupunginjohtajan mukaan Pori on selvittänyt juristien kanssa, että kaupunki voi hakea jopa miljoonaluokan korvauksia jäteyhtiöiltä.

– Kunnan omaisuutta on viety ohi kunnan järjestelmän. Jos tilanne ei muutu, voidaan päätyä myös tilanteeseen, että kunta ottaa jätekuljetukset haltuunsa, Hannus sanoo.

Hannuksen mukaan Suomessa on jo esimerkkejä vastaavista tapauksista, joissa kunta on saanut isot korvaukset oikeudessa.

Suosittelemme sinulle