Liikennevakuutuskeskuksen onnettomuustilastoista paljastuu, että noin joka kolmannessa nuorten kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa on ollut mukana auto, jossa ei ole esimerkiksi turvatyynyjä – ajonvakautuksesta puhumattakaan.
– Kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa autojen ikä on ollut keskimäärin 15 vuotta esimerkiksi 18-24 -vuotiailla mieskuljettajilla. Tämäkin on keskimäärä eli kun katsotaan vanhimpien autojen "häntää", on mukana todella vanhoja autoja, kertoo Liikennevakuutuskeskuksen liikenneturvallisuusyksikön yhteyspäällikkö Tapio Koisaari.
Onnettomuustilastoon vaikuttaa osittain koko Suomen vanha autokanta.
– Autokannan keski-ikä on yli 12 vuotta ja autojen romutusikä yli 20 vuotta, eli me ajamme Suomessa Länsi-Euroopan toiseksi vanhimmilla autoilla. Vain Virossa on vielä vanhempi autokanta kuin Suomessa. Meillä autokannan ikään vaikuttaa erityisesti autovero, joka nostaa käytettyjen ja uusien autojen hintoja, jolloin hankintakynnys on korkea. Erityisesti nuoret, joilla on vähän rahaa, joutuvat ostamaan lähes romutusikäisiä autoja, selvittää Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.
Me ajamme Suomessa Länsi-Euroopan toiseksi vanhimmilla autoilla.
Pekka Rissa, Autoalan keskusliitto
– Tilastoissa yhdistyy osittain vanha autokanta, nuoren käytössä oleva rahamäärä ja jonkin verran ne asiat, joita nuori autonhankkija autoltaan hakee, kuten suorituskyvyn painotus. Jos autoon ottaisi hiukan vähemmän suorituskykyä, voisi samalla rahalla ostaa huomattavasti uudemman auton, arvioi Tapio Koisaari.
Raha ja perinteet
Nuori hankkii usein autonsa vanhempien avustuksella.
– Varsinkin siinä vaiheessa, kun vanhemmat ovat sponsoroimassa autoa, pitäisi painottaa tiettyjä asioita auton hankinnassa. Toisaalta mikään ei velvoita esimerkiksi siihen, että nuorelle pitää antaa aina huonompi auto ajoon. Jos perheessä yksi jäsenistä liikennöi kaupungin sisällä, jossa nopeusrajoitukset ovat alhaisia, ja nuori on se, joka ajaa paljon valtateitä ja käy esimerkiksi vieraalla paikkakunnalla koulussa, hänen kannattaisi ottaa käyttöön perheen turvallisin auto, Tapio Koisaari toteaa.
Koisaari arvelee, että vanhan auton hankinnassa ei puhuta aina säästämisestä, vaan taustalla on myös kulttuurisia tekijöitä.
– Osa vanhemmista voi sanoa, että näin minullekin tehtiin, Koisaari sanoo.
– Auton osto lähtee kaiken kaikkiaan keskimääräisestä taloustilanteesta, joka perheellä on, ja heidän maksukyvystään. Vanhemmilla voi olla jo yksi autolaina ja asuntolaina, jolloin ei kerta kaikkiaan ole varaa hankkia uutta tai kalliimpaa autoa nuorelle, Pekka Rissa arvioi.
Turvavyöt kiinni
Turvavyön käyttäminen on yksi helpoimmista keinoista parantaa omaa turvallisuutta onnettomuudessa.
– Kun törmätään ja turvavyö ei ole kytkettynä, ei valitettavasti auton muista turvarakenteista ole hyötyä. Onnettomuuksien välttämisen kannalta ajonvakautusjärjestelmä on yksi tärkeimmistä turvavarusteista nuorelle, sillä nuorten onnettomuuksissa ajoneuvon hallinnan menetys on hyvin tyypillinen riski, Koisaari taustoittaa.
Onnettomuustilastot ja puutteelliset turvavarusteet huolestuttavat.
– Ilman muuta tilanne tuntuu huolestuttavalta. Nuoret ovat meidän tulevaisuutemme ja he joutuvat ajamaan huonokuntoisilla autoilla. Turvavarusteet vanhoissa autoissa ovat huonoja, eikä niissä ole esimerkiksi turvatyynyjä, Pekka Rissa huomioi.
Keinot kaunistaa tilastoja
Keinoja tilastojen parantamiseen voisi löytyä liikenne- ja asennekasvatuksesta. Se lähtee sekä Tapio Koisaaren että Pekka Rissan mukaan kotoa.
– Kun riskinottoa on tarpeeksi, ei siinä auta edes uusi auto, se on tietysti selvä asia. Jos vanhemmilla on jonkinlaista "vipuvartta" auton käyttöön ja nuorelle tulee vaikkapa rattijuopumustuomio tai sakot siitä, ettei ole käyttänyt turvavyötä, viheltäisin ainakin henkilökohtaisesti pelin poikki ja pistäisin lapset kävelemään. Nykynuoret ovat kuitenkin hyvin fiksuja ja osa jopa vanhempiaan fiksumpia, ja jonkinlainen herätys olisi paikallaan kyseisissä tilanteissa, Koisaari toteaa.
Kun riskinottoa on tarpeeksi, ei siinä auta edes uusi auto.
Tapio Koisaari, Liikennevakuutuskeskus
– Luottamus hyvä, valvonta parempi -sanonta olisi tässä kohtaa ihan paikallaan. Vakavampien onnettomuuksien kohdalla on ollut kyse aika räikeistäkin jutuista, ja nuoret pilaavat paitsi oman myös kavereidensa tulevaisuuden, joten vanhempien pitäisi pystyä puhaltamaan peli poikki herkemmin, jatkaa Koisaari.
– En ole ammattilainen kommentoimaan, mutta uskoisin, että yksi ehkäisykeino on liikennekasvatus nuoresta lähtien. Se lähtee erityisesti jo kotoa ja koulun penkiltä ja sitä kautta syntyy se ajatusmaailma, miten liikenteessä käyttäydytään, Pekka Rissa lopettaa.