Hyppää sisältöön

Nainen hurahti lintuihin – talo täynnä lintuja: "Niiden laulu helpottaa sisäistä tuskaa"

Lappeenrantalainen Kirsti Suutarinen on hurahtanut lintuihin. Linnunlaulua rakastava nainen tunnetaan kylällä lintutätinä, jonka luo saa mennä hoitamaan lintuja.

Kirsti Suutarisen lintuja
Lintutädin luona asuu aina yli kymmenen lintua. Kuvaus ja editointi: Kare Lehtonen.

Lappeenrannan Kesämäessä oleva vihreä omakotitalo näyttää ihan tavalliselta talolta. Ihan heti ei uskoisi, että alakerta on täynnä linnunhäkkejä ja sisällä raikaa undulaattien ja papukaijojen laulu. Kirsti Suutarinen on hurahtanut linnunlauluun ja haluaa kuulla sitä mahdollisimman paljon. Naapuruston lapset tuntevat Suutarisen lintutätinä.

Koko kylän lapset tietävät lintutalon

Kirsti Suutarinen iloitsee, että on lintujen myötä saanut elämäänsä paljon ilonaiheitta. Naapuruston lapset tulevat säännöllisesti katsomaan ja hoitamaan lintuja. Suutarinen tunnetaan Kesämäessä lintutätina ja taloa kutsutaan lintutaloksi.

– Lapset saattavat huutaa ikkunasta lintutätiä. Kerrankin täällä oli kuusi lasta ja kaikki äidit tulivat etsimään heitä samaan aikaan. Täältähän heidän mukulat löytyivät, nauraa Suutarinen.

Lintuja hoitavat lapset ovat tervetulleita lintutaloon koska vaan. Hoitoapua kymmenien lintujen hoitamisessa tarvitaan aina. Lintujen ruokkiminen ja seuraaminen on Suutarisen mukaan palkitsevaa.

– Se on koskettavaa, kun näkee lintujen pesivän ja sen, kun poikaset kehittyvät.

Linnut toivat elämänilon

Syy Kirsti Suutarisen lintuinnostukseen löytyy linnunlaulusta. Kun Suutariselta katosi hetkeksi elämänilo noin kymmenen vuotta sitten, ainoa asia mikä ilahdutti oli linnunlaulu. Silloin hän päätti tehdä kaikkensa, jotta kuulisi linnunlaulua mahdollisimman paljon.

Suutarisen mukaan esimerkiksi yksinäiset ihmiset voisivat saada linnuista paljon iloa.

– Minä haluaisin antaa lintuja vanhemmille ihmisille, jotka ovat yksinäisiä. Olen kokenut miten hyvä asia se on.

Se huoli on mennyt pois mikä minulla on ollut. Linnut ovat pyyhkäisseet sen pois.

Kirsti Suutarinen

Traagisten elämänkokemusten jälkeen linnut toivat Suutarisen elämään tarkoituksen. Ensimmäisen linnun hankkimiseen liittyy oivallus.

– Muistan, kun kerran istuin puutarhassa ja huomasin, että linnunlaulu helpotti sitä sisäistä tuskaa, joka minulla oli. Sitten ostin ensimmäisen linnun ja sen jälkeen minä olen halunnut aina lisää. Undulaateillani on ollut sata poikasta.

Linnut vain hyvään kotiin

Suutariselta löytyy tällä hetkellä laulukaijoja, undulaatteja ja kakaduita. Lintuja on naisen mukaan tällä hetkellä harvinaisen vähän, vain vähän yli kymmenen. Osa on juuri myyty ja uusia poikasia on vasta tulossa.

Linnut löytävät kodin netti-ilmoituksen avulla. Suutarinen on tarkka siitä kenelle linnut menevät. Hän haluaa myös tietää, miten linnut sopeutuvat uusiin koteihinsa.

– Kyllä minä haluan, että ne pääsevät hyvään kotiin ja toivon myös, että minuun pidetään yhteyttä vielä jälkikäteenkin, kertoo Suutarinen.

Suutarisen koti on täynnä lintuaiheisia tavaroita ja melkein kaikki harrastukset liittyvät lintuihin. Kansalaisopiston keramiikkakurssilla Suutarinen tekee linnuille kylpyammeita. Nainen sanoo olevansa kiitollinen linnuille elämänilon palauttamisesta.

–  Se huoli mikä minulla on ollut, on mennyt pois. Linnut on pyyhkäissyt sen pois.

Suosittelemme sinulle