Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Mielijohteesta tehdyt itsemurhayritykset kasvussa – Ruotsissa vedetään yleisin särkylääke kaupoista

Ruotsin lääketurvallisuusvirasto on huomannut ilmiön, joka saa sen rajoittamaan särkylääkkeiden vapaata kauppaa. Nuorten naisten mielijohteesta tehdyt yritykset itsensä vahingoittamiseen parasetamolin avulla ovat lisääntyneet nopeasti.

Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsin lääketurvallisuusvirasto Läkemedelsverket on päättänyt, ettei parasetamol-särkylääkkeitä enää saa myydä tablettimuodossa muualla kuin apteekeissa. Kielto astuu voimaan marraskuussa.

Virasto perustelee päätöstään myrkytystapausten nopealla kasvulla.

Ruokakaupoilla on ollut oikeus myydä parasetamoli-lääkkeitä vuodesta 2009 lähtien. Tuolloin viranomaiset tilastoivat 1 100 parasetamoli-myrkytystä. Viime vuonna myrkytysten määrä oli noussut jo yli 1 500:n.

Läkemedelsverketin mukaan kysymys on nimenomaan itsensävahingoittamisyrityksistä, joita tekevät erityisesti nuoret naiset.

– Kysymys on pääasiassa tietoisista yrityksistä itsensä vahingoittamiseen, että tietoisesti otetaan yliannos, jonka tarkoituksena on vahingoittaa itseään. Noin 85 prosenttia myrkytystapauksista on juuri itsensävahingoittamisia, sanoo Läkemedelsverketin lääkäri Rolf Gedeborg Ruotsin radiolle.

– He ovat nuoria. Noin 40 prosenttia tapauksista koskee ikäryhmää 15 - 24 vuotta ja heistä kolme neljästä on naisia, Gedeborg kertoo.

Dagens Nyheter -lehdessä Gedeborg kertoo, että ongelmana ovat hetken mielijohteesta tehdyt myrkytystapaukset, joiden yleistyminen on kytköksissä lääkkeiden saatavuuteen.

– Kun saatavuus kasvoi, kasvoi myös tämä ongelma.

Läkemedelsverket painottaa, että parasetamoli on normaalissa käytössä turvallinen ja tehokas lääkeaine. Sen myynti jatkuu myös ruokakaupoissa muissa muodoissa, ts. suussa hajoavina ja veteen liukenevina tabletteina. Viraston mukaan lääkeaineen lisääntynyt käyttö ei myöskään heijasta itsensävahingoittamisyritysten kasvua.

Parasetamoli-lääkkeet ovat Ruotsissa yleisimmin käytettyjä särkylääkkeitä. Niitä myydään mm. tuotenimillä Panodil ja Alvedon. Lääkkeiden yliannostus voi johtaa vakaviin maksavaurioihin ja esimerkiksi alkoholin kanssa nautittuna vakavaan myrkytykseen.

Suomessa särkylääkkeitä voidaan myydä vain apteekeissa.

Suosittelemme