Hyppää sisältöön

Varo korvasienten hermomyrkkyä – pelkkä ryöppäyshöyryn hengittäminenkin saattaa aiheuttaa oireita

Korvasienistä innostuneet ihmiset ovat jo hyvän aikaa tutkailleet varmojen korvasienipaikkojensa tilannetta. Korvasieni on tappavan myrkyllinen väärin valmistettuna ja syötynä, mutta jo pelkkä ryöppäyshöyryn hengittäminenkin saattaa aiheuttaa oireita, varoittaa keruutuotetarkastaja.

Kuva: Kati Turtola / Yle
Kati Turtola

Näinä päivinä se alkaa: yksi leuhkii korvasienikuvillaan Facebookissa ja toinen hehkuttaa valmistaneensa jo kevään ensimmäisen korvasienimuhennoksen. Paras korvasieniaika käynnistyy eteläisessä Suomessa vapusta. Näin arvioi iittalalainen keruutuotetarkastaja ja sieniharrastaja Heikki Paavola.

– Olen huomannut lähialueitten aktiiveja, jotka ovat jo sienivälineittensä kanssa maastossa liikkeellä, kuvailee Paavola kevään korvasienestystilannetta.

Kun sienestäjä onnistuu löytämään yhden korvasienen, lähistöltä löytyy usein muitakin.

– Ei ne yksittäin useinkaan ole, eli ne hyödyntävät maaperässä olevaa puuainesta, ja siitä lähistöltä saattaa löytyä useitakin sieniä, tietää Paavola.

Korvasieni on hiekkaisten mäntykankaiden sekä tuoreiden, vankkojen kuusikoiden sieni. Heikki Paavola kehottaa etsimään sitä myös hakkuuaukioilta.

– Sehän on sellainen rikotun maan ystävä. Hakkuuaukeilla, jotka on laikutettu tai aurattu, niillä tulee kuljettua.

Sehän on sellainen rikotun maan ystävä.

Heikki Paavola

Paavola kertoo aina tarkkailevansa aurausjälkien reunoja ja pitävänsä samalla silmällä sitä, että miltä korkeudelta korvasienet löytyvät.

– Tällaisen hakkuuaukean kaikki saman korkeuden auratut kohdat kun katselee, niin saattaa löytääkin korvasieniä, vinkkaa Paavola.

Korvasienen rakenne on poimumainen, lähes aivomainen. Jalka on vaaleanharmaa. Väri vaihtelee vaaleanruskeasta tummanruskeaan. Kuva: Arja Lento / Yle

Äärimmäisyyksien sieni: vaarallinen ja herkullinen

Kokenut sienestäjä muistuttaa, että korvasieni on äärimmäisen herkullinen ruokasieni, mutta toisaalta myös tappavan myrkyllinen sieni.

– Korostan edelleen, että se on oikein käsiteltävä, painottaa Paavola.

Kaupasta tai torilta ostettavien korvasienten yhteydessä on keruutuotetarkastaja Heikki Paavolan mukaan aina oltava merkintä sienten myrkyllisyydestä ja ohje niiden oikeanlaiseen käsittelyyn.

Äärimmäisen herkullinen ruokasieni, mutta toisaalta myös tappavan myrkyllinen.

Heikki Paavola

– Keitetään kaksi kertaa viisi minuuttia kerrallaan, huolehditaan tuuletuksesta ja sitten vaihdetaan kummankin keittokerran vällissä vesi. Keitinvettä ei saa käyttää ruuanvalmistukseen, neuvoo Paavola.

Korvasienten käsittelyssä korostetaan aina tuuletuksen merkitystä. Heikki Paavola itse keittää korvasienet ulkosalla minimoidakseen keitinvedestä haihtuvien höyryjen hengittämisen.

– Tämä korvasienen myrkkyaine, gyromitriini, on haihtuva hermomyrkky, ja keitettäessä saattaa joku saada oireita ihan pelkästään tästä höyrystä, varoittaa Paavola.

Korvasieniä voi myös puoliviljellä

Korvasienisaaliin voi yrittää varmistaa puoliviljelemällä niitä. Korvasienen puoliviljelmä on aloitettava kaivamalla maahan puoli metriä syvä kuoppa. Kaivamiseen on hankittava maanomistajan lupa.

– Olen itsekin tehnyt tätä puoliviljelyä ja nähnyt todella satoisia puoliviljelykuoppia, kertoo Paavola.

Puoliviljelyssä kuopan pintamaa poistetaan ja laitetaan syrjään. Kuoppaan laitetaan sanomalehtiä löysästi avattuna, ei niputettuna. Sanomalehtien peitoksi levitetään kuopan pohjamaata viidestä kymmeneen sentin paksuudelta.

– Sitten se jätetäään rauhaan ja toivotaan, ettei kukaan sihen mene. Satoa voi odottaa seuraavana kesänä, neuvoo keruutuoteneuvoja Heikki Paavola.

Suosittelemme sinulle