Hyppää sisältöön

Jari Korkki: Ylipäällikkö Rokka ilmoittautui

Tasavallan presidentti teki valtiopäivien avajaisissa täysin selväksi, että hän on valmis tukemaan uutta hallitusta, tulipa siitä minkävärinen hyvänsä, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Jari Korkki.
Jari Korkki. Kuva: Lassi Seppälä / Yle
Jari Korkki

– Kuulehan sie vänskä. Mis sie tarvitset oikei hyvvää miestä. Täs siul on sellane.

Nämä alikersantti Rokan sanat – tai tarkasti ottaen niiden jälkimmäinen lause Niinistön sanomana – jäivät soimaan Finlandia-talon seinillä valtiopäivien avajaisissa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö käytti tilaisuuden hyväkseen ja ilmoittautui valtiopäivien avajaispuheessaan sekä uuden eduskunnan että ennen kaikkea uuden hallituksen tukimieheksi sen arvatenkin haastavassa tehtävässä saattaa Suomen talous parempaan kuntoon.

Väinö Linnaa siteerannut Niinistö ei myöskään juuri salaillut turhautumistaan tiistaina eronneen hallituksen ja sen välittömien edeltäjien kykyyn reagoida muuttuviin olosuhteisiin.

– Hallitusohjelman muutos, tai peräti uuden ohjelman laatiminen, alkoi näyttäytyä vaarallisena signaalina poliittisista vaikeuksista tai heikkoudesta, opasti Niinistö työtään aloittelevaa uutta eduskuntaa.

Niinistön mielestä varmaa on vain yksi asia: se että alkaneen vaalikauden aikana tapahtuu muutoksia, joista nyt ei tiedetä. Siksi hallitusohjelman uusiminen tarvittaessa näyttää presidentin silmissä kerrassaan luonnolliselta toimelta.

– Eikö ole syytä pitää ihan luonnollisena sitä, että hallitus tuo uuden ohjelman eduskuntaan, jos edellisen ohjelman keskeiset taustaolettamat ovat muuttuneet ja vaativat uusia toimia?

– Joten siis luovuttaisiin koskemattomana pidettävän hallitusohjelman tabusta. Tosiasioitten tunnustaminen ei ole heikkoutta, vaan vahvuutta, Niinistö neuvoi.

Hmm. Panee kysymään,mihin täst sit ollenkka lähretä? Vissii helvettii ast?

Se vänskä eli reservin kapteeni Juha Sipilä otti tietysti Puolustusvoimien ylipäällikön ilmoittautumisen talkoisiin mielihyvin vastaan.

– Olen tottunut saumattomaan yhteistyöhön, joka ei kangistu kaavoihin, kuului Sipilän viesti eduskunnan puhemiehen roolissa.

Aika näyttää, millaista apua ja kuinka paljon Sipilä vielä tasavallan presidentiltä tarvitsee. 

Aika velikultia.

Jari Korkki
kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja.

Suosittelemme sinulle