Hyppää sisältöön

Yhdysvallat jätti Vietnamiin myrkyllisen perinnön

Vietnamin sodan päättymisestä on kulunut 40 vuotta, mutta Yhdysvaltain levittämä Agent Orange -kasvimyrkky heijastuu myös sodan jälkeen syntyneisiin sukupolviin.

Vietnam Agent Orange kasvimyrkyn seurauksia.
Heikki Heiskanen

Vietnamissa juhlitaan tänään voittoa Yhdysvaltain armeijasta. Satoja tuhansia ihmishenkiä vaatinut sota jätti Vietnamiin syvät arvet ja yksi synkimmistä perinnöistä liittyy Agent Orange -kasvimyrkkyyn.

Vuosina 1962–1971 Yhdysvaltain C-123-kuljetuskoneet levittivät kymmeniä miljoonia litroja kasvimyrkkyjä Etelä-Vietnamiin operaatio Ranch Handissa. Tarkoitus oli tuhota kommunistisissejä suojaavat viidakot ja iskeä lovi näiden ruoantuotantoon.

Taktiikkaa olivat aiemmin käyttäneet britit taistelussaan kommunisteja vastaan siirtomaansa Malaijan (nykyisen Malesian) viidakoissa.

Pahamaineisin Vietnamin viidakkoon levitetyistä myrkyistä tunnettiin nimellä Agent Orange. Se sai nimensä myrkkyä sisältäviä tynnyreitä kiertävän oranssin nauhan mukaan.

Agent Orange ei aiheuttanut tuhoa vain luonnolle, sillä se sisälsi erittäin myrkyllistä dioksiinia. Taakan kantoivat tavalliset vietnamilaiset ja myös ne Yhdysvaltain sotilaat, jotka altistuivat ympäristöön levinneelle myrkylle.

Vietnamissa ollaan vakuuttuneita siitä, että myrkky aiheuttaa edelleen kärsimystä vaikka sodasta on jo neljä vuosikymmentä.

Vietnamin Punainen Risti on arvioinut, että 150 000 lasta on syntynyt vammautuneena myrkyn takia.

Orpokoti lähellä Hanoita.
Ba Vin orpokodissa asuu yli 140 lasta, joista monet ovat vaikeavammaisia. Monien lasten epäillään kärsineen Agent Orange -myrkyn seurauksista. Kuva: Julian Abram Wainwright / EPA

Vietnamin Agent Orangen uhrien yhdistys sanoo, että noin kolme miljoonaa vietnamilaista on kärsinyt pysyvistä psyykkisistä ja fyysistä vammoista, kroonisista tai tappavista sairauksista jouduttuaan kosketuksiin Agent Orangen kanssa.

Vietnamilainen Le Van Dan taisteli Vietnamin sodassa Yhdysvaltain joukkojen rinnalla mutta törmäsi Agent Orangen vaikutuksiin palattuaan kotiinsa Da Nangin laitamilla.

Alue, jossa Danin suku oli asunut sukupolvien ajan, oli Yhdysvaltain koneiden reitillä näiden levittäessä Agent Orangea.

– Koska tämä on vuoristoista aluetta, Viet Cong oli läsnä alueella. Joten C-130:t lensivät yli ruiskuttaen aluetta, Le Van Dan sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

– Ajattelin, että ne ruiskuttivat vain metsän tuhoamiseksi. Vasta sodan jälkeen sain kuulla, että se oli myrkyllistä dioksiini-kemikaalia.

Danin kaksi lastenlasta syntyi vaikeasti vammaisina. Nyt 66-vuotias Dan ja hänen vaimonsa käyttävät kaikki päivänsä lastenlastensa hoitamiseen, kun heidän tyttärensä työskentelevät perheen elättämiseksi.

Myös lähellä asuva Vo Thi Nham altistui kasvimyrkylle. Hänkin hoitaa nyt kahta vammaista lastaan.

– Nyt kun olen vielä elossa, voisin hoitaa heitä, vaikka se onkin raskasta. Mutta myöhemmin kun en ole enää täällä, kuka hoitaa kahta lastani? 54-vuotias Vo Thi Nham pohtii.

Kiista painaa yhä Yhdysvaltain ja Vietnamin suhteita

Yhdysvalloista on sittemmin tullut Vietnamille tärkeä liittolainen, mutta Agent Orange on edelleen jännitteiden aihe maiden suhteissa.

Yhdysvallat on luvannut 43 miljoonaa dollaria dioksiinin saastuttamien maa-alueiden puhdistamiseen alkaen lentokentiltä, joissa myrkkyä säilöttiin.

Monet vietnamilaiset sanovat, että se ei suinkaan riitä korvaamaan myrkyn aiheuttamaa inhimillistä kärsimystä ja hätää.

– Tällä hetkellä Yhdysvaltain hallitus on alkanut tukea Agent Orangen uhreja, jotka ovat Yhdysvaltain veteraaneja Vietnamin sodasta. Mutta Agent Orangen uhrit Vietnamissa tarvitsevat myös tukea terveydenhuollossa ja toimeentulossa, Da Nangin Agent Orangen uhrien yhdistyksen varapuheenjohtaja Phan Thanh Tien sanoi uutistoimisto Reutersille.

Kysymys myrkyn vaikutuksista on ollut pitkällisten oikeuskamppailujen aihe.

Yhdysvaltalaisissa tutkimuksissa myrkky on kytketty kaikkiaan 14 sairauteen ja sen on todettu kasvattaneen syöpäriskiä myrkylle altistuneiden sotilaiden keskuudessa.

Yhdysvallat on kuitenkin kiistänyt Vietnamin syytökset siitä, että Agent Orange on aiheuttanut synnynnäisiä vammoja vietnamilaislapsille.

Suosittelemme sinulle