Hyppää sisältöön

Artisti maksaa katusoitossakin - Teosto kiinnostunut soittoluvista

Harvempi katusoittaja pääsee kunnon palkoille Suomen suvessa. Katusoittoon ei yleensä vaadita erikseen lupaa kaupungilta eikä poliisilta. Sen sijaan Teosto on kiinnostunut myös katusoittajien roposista.

Katusoittaja soittaa tinaspilliä jyväskylän kävelykadulla Kuva: Tenho Tornberg / Yle
Tenho Tornberg

Hollannista kansainväliseen musiikkiterapeutti-  koulutukseen Jyväskylän yliopistoon tullut Susan Johnson liruttelee tinapilliä ja poikkihuilua Jyväskylän kävelykadulla. Katusoittokauden epävirallisiin avajaisiin saapui muutama soittaja. Tietoa oli levitetty soittajien keskuuteen sosiaalisessa mediassa, mutta kolea sää ja vesisade eivät ole partaita houkuttimia katusoittoon mieliville.

Susanin ohella paikalle tulee myös jyväskyläinen muusikko/lauluntekijä AP Kivinen. Hänellä on kokemusta katusoitosta usean vuoden ajalta.

Välillä se on kyllä melkoista reviiritaistelua

AP Kivinen

- Aikanaan 2000-luvun alussa tehtiin biisejä kaverin kanssa ja kun niitä oli nippu kasassa, tultiin tänne kadulle soittelemaan. Se oli tulikaste silloin ja nyt viime vuosina on tullut heitettyä Dylanin ja Neil Youngin juttuja.

AP:llä on monenlaisia kokemuksia  katusoitosta.

- Välillä se on kyllä melkoista reviiritaistelua, muistelee AP.

Teosto on kiinnostunut soittoluvista

Katusoittoon ei enää nykyisin vaadita lupaa kaupungilta tai poliisilta. Rajoituksen koskevat useimmiten äänentoiston käyttöä. Esimerkiksi Jyväskylässä katusoittajat eivät saa käyttää äänentoistoa esiintyessään.

Ei ainakaan liikaa soittajia tule

Mirka Peltonen

Teostolla sen sijaan on omat vaatimuksensa katusoittajillekin.

Teostosta saatujen tietojen mukaan katusoittajan lupa riippuu esitysten määrästä. Esimerkiksi elävän musiikin pienlupa sisältää yhdestä kymmeneen keikkaa.

Kyseinen lupa ei rajoitu katusoittoon, vaan sama lupa käy alle 200 hengen yleisötilaisuuksiin, joissa soi elävä musiikki. Elävän musiikin pienlupa maksaa noin 100 euroa, yksittäisen keikan lupa noin 40 euroa.

Teosto ei kysele luvanhakijoilta erikseen, tuleeko lupa katusoittoon vai ei, joten tarkkaa tietoa katusoittajien määrästä ei ole. Kovinkaan paljon kyselyjä asian tiimoilta ei kuitenkaan tule, kerrotaan Teostosta.

Kevät tuo katusoittajat kuin muuttolinnut

Mirka Peltonen Jyväskylän Elävä Kaupunkikeskusta ry:stä sanoo, että talven jäljiltä on ollut vielä hiljaista, mutta kun kelit lämpenevät, tänne alkaa ilmestyä soittajia.

- Ei ainakaanliiaksi soittajia tule. Muutamia tuttuja ja aina muutamia uusia soittajia on joka vuosi tullut, sanoo Peltonen.

En minä ainakaan suostu lähtemään sellaiseen lautakuntaan, joka karsii katusoittajia.

Olli Heikkinen

Jyväskylän kävelykadulla on vuosien ajan soittanut eräs italialainen katusoittaja ja nytkin häntä odotetaan tänne.

Myös romanialaiset kerjäläiset ovat tuttu näky myös Jyväskylässä. Monet heistä pyrkivät esiintymään katusoittajina.

- Muutamia on aina ollut. Näihin aikoihin aina saapuvat Suomeen ja kaduille, sanoo Peltonen

Paikallisia soittajia saisi Peltosen mukaan olla enemmänkin.

Kyllähän siellä uskomattoman hienoja suorituksia kuulee.

Olli Heikkinen

-Meillä oli viime kesänä ala-asteikäisiä poikia ja tyttöjä soittamassa täällä. Soittimina heillä oli pahvilaatikoita. Tälläisestä tykätään tosi paljon ja kävimme heitä myös kiittämässä, muistelee Peltonen.

Katusoitto elää renessanssia maailmalla

Jyväskyläläinen muusikko ja musiikintutkija Olli Heikkinen sanoo, että katusoitto elää maailmalla uutta renessanssia.

- Katusoitto on kokenut suuren arvon kohennuksen viime vuosina ja vuosikymmeninä. 1800-luvulla katusoitto oli sitä alhaisinta, arvottominta musiikkia, mitä kuvitella saattoi, sanoo Heikkinen.

Katu on ylipääntään kokenut sosiaalisen nousun. 1800-luvulla säätyväiset juhlivat sisätiloissa ja rahvas kadulla. Nyt tilanne on täysin muuttunut, sanoo Heikkinen.

Suurissa metropoleissa, kuten Pariisissa katusoittajilta vaaditaan näyte soittotaidosta.

Katusoitto on kokenut suuren arvon kohennuksen

Olli Heikkinen

- Kyllähän siellä aivan uskomattoman hienoja suorituksia kuulee, tietää Heikkinen.

Hän ei kuitenkaan olisi tuomassa koesoittoja Suomeen.

- En minä ainakaan suostu lähtemään sellaiseen lautakuntaan, joka karsii katusoittajia. Olen sitä mieltä, että ei tarvita mitään karsintaa. Kyllä ihmiset kukkarollaan äänestävät pois ne, jotka eivät osaa soittaa, sanoo Heikkinen.

Suosittelemme sinulle