Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Valtuutetut torppasivat arvotaulun ostoaikeet

Hyvinkää oli ostamassa taidemuseon kokoelmiinsa Helene Schjerfbeckin akvarellimaalauksen.Teoksen piti olla lahja kaupunkilaisille Hyvinkään 100-vuotisjuhliin vuonna 2017.

helene scherfbeck aseman neiti
Kuva: Hyvinkään kaupunki
Pekka Mommo
Avaa Yle-sovelluksessa

Hyvinkää kaupunginvaltuusto päätti eilen äänestyksen jälkeen, että kaupunki ei osta kokoelmiinsa Helene Schjerfbekin akvarellimaalausta. Aseman neiti -niminen teos oli tarkoitus laittaa esille vuonna 2017, taidemuseon Hyvinkään satavuotisjuhlanäyttelyyn.

Taidehankintoihin oli tälle vuodelle varattu 20 000 euroa, mutta Aseman neiti olisi maksanut 170 000 euroa.

Nyt torpattu taidehankinta on herättänyt keskustelua, sillä sen ostaminen olisi vaatinut kaupungilta lisämäärärahan myöntämistä.

Hyvinkään talous kuralla

Taidehankinnasta luopumista esittivät muun muassa perussuomalaiset. Luopumista perusteltiin sillä, että kaupunki on joutunut taloudellisen tilanteensa vuoksi tekemään pieniäkin leikkauksia jopa perusturvan menoihin. Hyvinkään talous pahasti miinuksella ja meneillään on laaja säästökuuri.

Pesussuomalaisten valtuutettu  Leena Meri painottaa, että tässä taloudellisessa tilanteessa  ei voi puoltaa näin merkittävän summan käyttöä yksittäiseen taidehankintaan.

Waltarin jälkeläisten omistuksessa

Schjerfbekin taulun myyjänä olisi ollut kirjailija Mika Waltarin jälkeläiset. Mika Waltari sai maalauksen testamenttina äidiltään, joka oli puolestaan saanut sen hyvinkääläiseltä ratamestari Kalle Uusitalolta.

Maalauksessa on mallina hyvinkääläinen Katri Mäkinen, joka oli Schjerfbeckin suosikkimalleja. Mäkinen perheineen asui Hyvinkäällä aivan Schjerfbeckin naapurissa.

Schjerfbeck eli vuosina 1862–1946. Hyvinkäällä hän asui parikymmentä vuotta 1900-luvun alussa. Erinäisistä terveysongelmista kärsinyt Schjerfbeck muutti raikkaasta ilmasta tunnettuun Hyvinkäälle lääkärin suosituksesta.

Suosittelemme