Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

EU-komissio: Suomen talous putoamassa Euroopan vauhdista

EU-komissio ennustaa Euroopan talouskasvun vahvistuvan, vain Suomen ennuste huononee.

Maria Stenroos,
Ville Juutilainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

BKT:n kasvu
Yli 4 %
2–4 %
0–2 %
-2–0 %
Alle -2 %
▶︎
2013
2014
2015
2016

Suomen talous näyttää olevan menossa toiseen suuntaan kuin muun euroalueen tai Euroopan talous.

Tänään julkaistussa kevään talousennusteessa EU-komissio korjasi euroalueen ja EU:n talousennusteita ylöspäin, talouden ennustetaan kasvavan euroalueella 1,5 (1,3) ja koko EU:ssa 1,8 (1,7) prosenttia.

Suomen lukuja komissio kuitenkin pudotti tuntuvasti, kasvuennuste putosi 0,8 prosentista 0,3 prosenttiin. Ensi vuonna Suomen talous kasvaisi prosentin, kun muu euroalue kiihdyttäisi 1,9 prosenttiin.

Komission mukaan Suomen kulutuskysyntä kasvaa vain heikosti. Budjettivaje tulee kasvamaan viime vuotisesta ja julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen kasvaa. Investoinnit vähenevät, neljättä vuotta peräkkäin.

– En voi sanoa, että siellä kevät olisi yhtä kukoistava kuin muualla, EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici sanoi komission tiedotustilaisuudessa. 

Moscovici: On pohdinnan paikka

EU-komissio julkistaa ensi viikolla maakohtaiset suositukset, miten taloutta kannattaisi hoitaa.

– On ilmiselvää, että tässä on pohdinnan aihetta. Millainen hallitus maalla tuleekaan olemaan, me tulemme käymään sen kanssa rakentavaa keskustelua, kuten edellisenkin hallituksen kanssa. Tavoite on päästä pois näistä luvuista, jotka eivät ole hääppöisiä sellaiselle maalle kuin Suomi, Moscovici sanoi.

Suomen lukuja on vaikea verrata muihin synkän talousennusteen maihin. Kreikan luvut eivät ole hyvä vertailukohta maan kaiken kaikkiaan epävarman tilanteen takia, Kyproksen heikkoja numeroita selittävät pankkisektorin ongelmat.

Suomen vienti elpyy hitaasti

Mikä Suomen taloutta oikein painaa? EU-virkamieslähde kertoo, että ennusteisiin on syötetty kaikki käytettävissä oleva tiedot Suomen taloudesta. Edellinen hallitus ei juuri tehnyt esimeriksi ensi vuoteen ulottuvia ratkaisuja, joka luo epävarmuutta.  

Tämän vuoden ensimmäinen neljännes on EU-komission arvion mukaan sujunut Suomen taloudessa niin kehnosti, että koko vuosi näyttää olevan jo menetetty.

Suomalaisten oma kulutus ei  saa aikaan kuin hienoista talouskasvua. EU-maiden piristyvä talous ei riitä vetämään Suomea mukanaan, vaikka vienti hiljalleen elpyy.

Suomi rikkomassa euroalueen velkakriteerit

Suomen julkisen talouden tulot ja menot ovat epätasapainossa, kun suhdanteiden vaikutukset on putsattu pois. Ja yhä pahenevassa epätasapainossa: rakenteellinen alijäämä luisuu viime vuoden 1,6 prosentista ensi vuonna jo 2,2 prosenttiin. Vaikka talous vienosti kasvaa, se ei riitä tervehdyttämään julkista taloutta.

Ensi viikolla komissio antaa Suomelle ja muille suositukset, mitä taloudelle pitäisi tehdä. Tähän mennessä Suomi on välttänyt komission tarkennettuun syyniin joutumisen. Perusteluna on ollut esimerkiksi se, että Suomi on oman taloutensa kustannuksella ottanut yhteisvastuuta euromaiden veloista. Myös Suomen talouden rakennemuutosta on pidetty lieventävänä seikkana. Näitä ei kuitenkaan voi kovin monta kertaa käyttää selityksinä.

Tänään julkistettujen ennusteiden valossa Suomi näyttää rikkovan EU:n kasvu- ja vakaussopimuksen kriteereitä. Jos komissio tulkitsee niin tapahtuvan, se tarkoittaisi Suomen joutumista komission tehostettuun talousohjaukseen.

Suosittelemme