Hyppää sisältöön

Insinöörin salamakone soittaa Suvivirttä – video

Rovaniemeläisen insinööriopiskelijan rakentama teslakäämi sylkee sähköpurkauksia musiikin tahdissa. Vastaavia laitteita on käytetty Yhdysvalloissa esimerkiksi konemusiikkifestivaalien vetonaulana.

Laitteen salamapurkaus näkyy parhaiten talven pimeässä.
Tuomas Koivurova sovitti Suvivirren laitteelle itse.

Suomessa Tuomas Koivurovan laite on ainoa laatuaan. Teslakäämi on 3,3 metriä korkea ja pisimmät kohteeseen osuneet sähköpurkaukset ovat olleet Koivurovan mukaan yli viisimetrisiä.

Laitteeseen saa kiinni vaikkapa elektronisen kosketinsoittimen, jolloin kuka tahansa pianonsoiton taitava saa syljettyä taivaalle musikaalisia kipinöitä.

Tuomas Koivurova

– Se on suurjännitegeneraattori eli kaikki mitä videolla näkyy on ihan oikeaa eli siinä ei ole mitään erikoisefektejä. Laitteen ainoa käyttötarkoitus on, että se tuottaa hyvin korkeajännitteitä ja purkautuu sitten ilmaan näkyvinä sähköpurkauksina, Koivurova selostaa.

Teslakäämin hauskuus on sen kyvyssä tuottaa sähköpurkauksia musiikin tahtiin. Ainoa rajoitus musiikissa on, että jonkun on täytynyt kääntää musiikki sopivaksi teslakäämille.

– Täytyy miettiä, minkälaisia nuotteja laite pystyy toistamaan. Siinä on tiettyjä rajoituksia taajuuden suhteen eli kovin matalat tai korkeat nuotit eivät toimi.

Koivurovan rakentama teslakäämi soittaa muun muassa Säkkijärven polkkaa (siirryt toiseen palveluun) ja Suvivirttä, jonka hän sovitti laitteelle itse.

– Pikkuisen liian matalalle taajuudelle tuo meni, mutta perusidea on, että olen valmiista nuoteista joutunut opiskelemaan miten kappaleita sovitetaan, kun on kyseessä tällainen vähän erikoisempi soitin.

Teslakäämin avulla musiikin voi nähdä

Teslakäämi eli tesla coil mahdollistaa musiikin "näkemisen" myös reaaliajassa.

– Laitteeseen saa kiinni vaikkapa elektronisen kosketinsoittimen, jolloin kuka tahansa pianonsoiton taitava henkilö saa syljettyä taivaalle musikaalisia kipinöitä.

Koivurovan mukaan Yhdysvalloissa on ryhmä, joka tarjoaa teslakäämiä showkäyttöön, esimerkiksi konemusiikkifestivaaleille.

– Nämä kykenee soittamaan sellaisia yksinkertaisia säveliä, mikä on ollut aikamoinen vetonaula ollut sellaisissa tapahtumissa.

Koivurova ei itsekään pidä mahdottomana, että tarjoaisi teslakäämiä joskus bilekäyttöön. Lapissa ongelmana ovat tosin tähän aikaan vuodesta valoisat illat - tai liian pienet tilat.

– Vastaan tulevat usein paitsi katto, myös melukysymykset. Tämähän on hyvin kovaääninen laite. Ja tietysti sähköpurkausten näkyminen vaatii hieman hämärän sään.

Milloin sait viimeksi sähköiskun?

Videolla näkyvän laitteen rakentamiseen meni kolme vuotta ja lukemattomia työtunteja. Iso laite on vaatinut myös paljon testejä.

– Kun tämä touhu vuonna 2007 alkoi, asuin vielä kotona ja silloin oli vähän ristikkäistä sanaa vanhempien kanssa, kun huoneesta kuului pamauksia ja rätinää. Vanhemmat sanoivat, että sitten kun kasvat aikuiseksi ymmärrät näiden asioiden vakavuuden. Semmosta ei ole vielä tapahtunut, Koivurova nauraa.

Tuli ristikkäistä sanaa vanhempien kanssa, kun huoneesta kuului pamauksia ja rätinää.

Kolmimetrinen laite voi olla väärissä käsissä vaarallinen, mutta rakentaja on itse välttynyt sähköiskuilta.

– Minulta kysytään usein, milloin olen viimeksi saanut sähköiskun. Vastaus on edelleen, että vanhemmille jouluvaloja korjatessa.

Teslakäämin kustannuksia ovatkin nostaneet ison projektin vaatimat mittalaitteet.

– Se on ollut ihan turvallisuuskysymys. On täytynyt ostaa hyvin erikoisia mittalaitteita isoille taajuksille ja jännitteille. Mittauksia täytyy tehdä, jotta voidaan testata, että laite toimii oikein.

Maailmassa muutama tuhat harrastaja

Koivurova ei tiedä, että Suomessa olisi yhtään vastaavalla tekniikalla rakennettua laitetta. Maailmanlaajuisestikin teslakäämirakentajien harrastajakunta on pieni.

– Sehän oli herra Nikola Tesla aikanaan, joka tutki langatonta sähkönsiirtoa ja kehitti tällaisen laitteen ensimmäisen kerran, siitä alkaa olla kohta sata vuotta aikaa. Teslakäämien huvin vuoksi rakentamisen juuret johtaa johonkin 70-luvulle ja Amerikkaan. Ollaan ulkomaalaisten kavereiden kanssa puhuttu, että meitä taitaa olla muutama tuhat ihmistä maailmassa, jotka näiden laitteiden kanssa enemmän värkkää.

Koneautomaatioon suuntautunut ja insinöörin päättötyötä tekevä Koivurova harrastaa elektroniikkaa vapaa-ajallaan ja kertoo, että jotakin on koko ajan työn alla.

– Tämä teslakäämi on isoin ja näyttävin ja ehkä hyödyttöminkin laite, mitä mä olen ikinä tehnyt. Joku mulle joskus sanoi, että semmoista ei voi rakentaa ja se oli kipinä sille, että tällaisen rakensin.

Suosittelemme sinulle