Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Lapin lisä ei ole myytti – Kallein polttoaine löytyy edelleen pohjoisesta

Ylen valtakunnallisessa vertailussa Suomen kallein polttoaine löytyi alkuviikosta Inarin Nesteeltä. Inarin hinnatkaan eivät kuitenkaan yllä kärkisijoille pohjoisimman Suomen vertailussa.

Grafiikan hintatiedot perustuvat Ylen 4.-5.5. bensa-asemilta keräämiin tietoihin. Osassa kuntia tietoja on kerätty useammalta asemalta, jolloin karttaan on merkattu kunnan bensa-asemien keskiarvohinnat.
Grafiikan hintatiedot perustuvat Ylen 4.-5.5. bensa-asemilta keräämiin tietoihin. Osassa kuntia tietoja on kerätty useammalta asemalta, jolloin karttaan on merkattu kunnan bensa-asemien keskiarvohinnat. Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Aletta Lakkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen kallein polttoaine löytyy edelleen pohjoisimmasta Suomesta.

Yle keräsi maanantain ja tiistain aikana hintatiedot yli 60 huoltoasemalta eri puolilta Suomea. Kalleinta 95 E10 -polttoaine oli Inarin Nesteellä (1,599 e/l) ja halvinta Loviisan St1-asemalla (1,469 e/l).

Hintoihin vaikuttaa moni asia

Vaihtelua polttoaineiden hintoihin tuovat muun muassa paikallinen kilpailu ja kuljetuskustannukset, kertoo Öljy- ja biopolttoaineala ry:n varatoimitusjohtaja Pekka Huttula Yle Uutisille.

– Kuljettaminen ja rahdin hinta näkyvät hinnoissa. Lisäksi huoltoasemakauppa on vähän niin kuin torikauppaa. Myyjät seuraavat toinen toisiaan ja hinnoittelevat sen mukaan. Paikallinen kilpailu voi olla jopa merkittävämpi tekijä kuin öljyn hinta polttoaineen hinnan muodostumisessa, Huttula sanoo.

Paikallinen kilpailu voi selittää myös eroja saman ketjun polttoaineiden hintojen välillä. Ylen vertailussa esimerkiksi Nesteen huoltoasemien 95 E10 -polttoaineen hinnat vaihtelivat Inarin Nesteen 1,599 e/l  ja Loviisan Nesteen 1,489 e/l välillä.

Inari ei pääse kärkisijoille Ylä-Lapissa

Vaikka Inarin Nesteen hinnat vievät valtakunnallisessa vertailussa kärkisijan, eivät ne vedä pohjia saamelaisalueen vertailussa.

Yle Sápmi vertaili keskiviikkoaamuna polttoaineiden hintoja Inarissa, Utsjoella ja Enontekiöllä. Vertailun kallein polttoaine löytyi Suomen pohjoisimmasta kylästä, Utsjoen Nuorgamista, missä Samimootori Oy:n polttoaineasemalla sai pulittaa 95 E10 -litrasta 1,70 euroa ja diesellitrasta 1,46 euroa.

Enontekiön Hetan ST1 myi keskiviikkoaamuna 95 E10 -polttoainetta hintaan 1,639 e/l ja dieseliä hintaan 1,469 e/l. Inari jäi vertailussa kolmanneksi, kun Inarin Nesteen keskiviikkoaamun hinta oli 95 E10 -polttoaineelta 1,599 e/l ja dieseliltä 1,429 e/l.

Suosittelemme