Oliko Annie Krokfors sisustusarkkitehti vai taiteilija?
– Ehdottomasti taiteilija, olisi Krokfors (1901–1994) sanonut, jos tätä olisi häneltä kysytty, sanoo arkistoamanuenssi Anna Liisanantti.
K.H. Renlundin museo pyysi kevättalvella yleisön apua Krokforsin taiteen kartoittamiseksi. Kysely poiki yli 40 yhteydenottoa ja tiedot noin 150 teoksesta tai henkilökohtaisesta esineestä. Kolmannes mahtui mukaan näyttelyyn. Sinne on sommiteltu myös kodikas sohvaryhmä, maailmaa kolunneita matkalaukkuja ja metallinen koottava matkatuoli.
– Meillä on jopa taiteilijan käyttämiä kravatteja nähtävillä. Persoonallinen taiteilija sipaisi aina rusetin tai kravatin leuan alle. Tunnettu persoona kotiseudullaan, kertoo arkistoamanuenssi Anna Liisanantti.
Omakuviakin on mukana. Yksi niistä katsoo suoraan taiteilijan itsensä veistämään peiliin.
Eri suuntien kokeilija
Krokfors opiskeli Suomessa ja Ruotsissa ja kokeili niin pointilismia, kubismia kuin impressionismia. Hän matkusteli paljon eri puolilla Eurooppaa. Itsenäinen ja rohkea ihminen uskaltautui maailmalle yksin, eikä kapsäkeissä, tottavie, ollut pyöriä alla. Juuri ennen sotia hän ehti piipahtaa Berliinissäkin aistimassa Euroopan tulehtunutta ilmapiiriä.
– Mielestäni väri on merkittävin elementti hänen maalauksissaan. 1940-luvulta lähtien hän sai yhä enemmän monumentaalisia tilauksia jälleenrakennusajan uusiin kiinteistöihin. Niiden myötä kiinteät freskot jäivät pois tuotannosta.
Toki tuotantoon mahtui myös muotokuvia ja pihapiirejä. Teoksia on kirkollisissa tiloissa ja monissa kouluissa. Uskonnollisissa teoksissa painottuvat raamatulliset, kertovat aiheet. Muuten ikääntyminen muokkasi taiteilijaa kubistiseen suuntaan. Työt pelkistyivät, väri korostui ja harmoninen sommittelu.
– Näyttelyn nimenä on Väri lepää liikkeessä. Se tarkoittaa sitä, että väri ja muoto ovat Krokforsilla aina harmoniassa keskenään, Liisanantti kiteyttää.
Museon kesänäyttely on avoinna syyskuun alkuun.