Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Hannukaisen kaivos suomalaisomistukseen

Kaivostoimintaa varten perustetun yhtiön omistaa torniolainen Tapojärvi Oy, sekä sen pääomistajat, veljekset Markku ja Pertti Tapojärvi.

Hannukaisen kaivos Kolarissa
Kuva: Yle / Jyri Tynkkynen
Riikka Rautiainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kolarin Hannukaisen rautakaivos siirtyy kokonaan suomalaisomistukseen. Torniossa pääpaikkaansa pitävä Tapojärvi Oy ja sen omistajat Pertti ja Markku Tapojärvi ovat ostaneet kaivoksen konkurssipesältä.

– Meidän tavoitteena on selvittää, mitä Hannukaisessa on tutkittu ja mitä sieltä löytyy. Tavoitteena on, että voisimme aloittaa tuotannon 3-5 vuoden kuluessa, luonnehtii uuden yhtiön Hannukainen Miningin toimitusjohtaja Mari Pilventö.

Hänen mukaansa aikataulu on alustava ja tarkentuu matkan varrella.

Hannukaisen kaivoksen arvioidaan tuottavan vuosittain 2-3 miljoonaa tonnia rautarikastetta, joka kuljetetaan etelämpänä sijaitseviin satamiin, mahdollisesti Kemiin, josta se laivataan asiakkaille.

Kaivosurakoinnista omistajiksi

Useilla kaivos- ja tehdaspaikkakunnilla toimiva perheyritys Tapojärvi Oy on kaupan vuoksi uuden äärellä, kun se liittyy kaivoksen omistajien joukkoon.

– Hannukaisen kaivos on nyt suomalaisten käsissä. Olemme ymmärtäneet, että ainakin paikalliset ovat kantaneet huolta siitä, että kaivos ei päätyisi ulkomaalaisten omistukseen, sanoo Pilventö.

Yhtiö ja konkurssipesä eivät kerro julkisuuteen kaivoksen kauppahintaa.

Kaivosyhtiö Northlandin oli määrä avata Hannukaisen rautakaivos tänä vuonna. Northland ajautui kuitenkin konkurssiin ja Hannukaisen kaivoshanke pysähtyi viime vuonna.

Tapojärvi Oy:n palveluksessa on 350 ihmistä ja noin 150 alihankkijaa. Sen suurimmat työmaat sijaitsevat Kemissä, Torniossa, Raahessa, Kittilässä, Ilomantsissa ja Polvijärvellä.

Suosittelemme sinulle