Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Tulosta itsellesi kännykänkuoret tai leivontamuotti – arjen käyttötavaroiden 3D-tulostus yleistyy

Perustutkintoa vaille jääneitä nuoria houkutellaan 3D-tulostuksen pariin Kouvolassa. Esineiden tulostamista käytetään tällä hetkellä muun muassa rakennus- ja autoalalla.

3D-tulostin valmistaa tietokonemallin mukaan kolmiulotteisia esineitä
Kuva: Kirsi Partanen / YLE
Kirsi Partanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kouvolan Aikuiskoulutuskeskus on hankkinut Kouvolan kirjastoon 3D-tulostimen. Laitteen osto liittyy Opetushallituksen hankkeeseen, jonka tavoitteena on edistää ja kehittää kolmiulotteisen tulostamisen osaamista opetuskäytössä eri aloilla.

– Se tukee meidän oppilashakuamme ja Mediamajan vetoa. Täällä on jo todella hyvät tilat musiikin tekemiseen, pelaamiseen ja tietokoneen käyttöön. Uutuutena on tämä 3D-tulostaminen, kertoo Aikuiskoulutuskeskuksen järjestelmävastaava Jani Peltola.

Yhteistyö kirjaston Mediamajan kanssa alkoi, koska koulu tahtoo tavoittaa perustutkintoa vaille jääneitä nuoria.

– Jos löytäisimme täältä tulostamisesta kiinnostuneita nuoria, voisimme tarjota heille koulutuspaikkaa ja heille avautuisi väylä työelämään. Rakennusala, autoala, sekä hotelli- ja ravintola-ala käyttävät 3D-tulostusta jossain määrin. Laitteella voi valmistaa esimerkiksi kakkumuotteja tai rakennusalan malleja, toteaa Jani Peltola.

Aikuiskoulutuskeskus tarjoaa myös mahdollisuuden opiskella tietotekniikkaa ja oppia 3D-laitteiden käyttäjäksi. Oppilaiden on myös tarkoitus opastaa kirjaston käyttäjiä 3D-tulostuksen saloihin.

Esineiden tulostaminen kiinnostaa

Kouvolan seudun ammattiopiston pelialan opiskelijat olivat työharjoittelussa Mediamajassa ja  he toivat sinne 3D-tulostimen kahdeksi kuukaudeksi koekäyttöön . 

– Viimeiset kolme viikkoa oli varattu aivan täyteen. Monilta puuttui joku osa vanhasta laitteesta ja he kysyivät, voisiko 3D-tulostimella valmistaa uuden, kertoo mediatuottaja Tuomo Mannonen.

Mediamaja veti puoleensa myös monia 3D-tulostuksen harrastajia, jotka pääsivät tulostamaan tekemiään mallinnuksia.

– Laitteet kehittyvät niin villiä vauhtia, että tässä vaiheessa ei kannata ostaa sadantuhannen euron tulostinta. Tämä on eräänlainen tulostimen uusi tuleminen. Kun ennen on ollut matriisi-, väri- ja lasertulostimet, niin nyt mennään siellä mustesuihku- ja väritulostimen rajamailla, vertaa Jani Peltola.

Peltola ennakoi, että kymmenen vuoden päästä saattaa olla henkilökohtaisia 3D- tulostimia, joilla tulostetaan arjen käyttöesineitä kotiin tai työhön. 

Ekomuovia maissista

Mediamajan tulostin käyttää tulostusmateriaalina erivärisiä muovilankoja  sekä puukuitulankaa. Jos biohajoavasta muovista valmistettu tuote joutuu luontoon, se häviää muutamassa vuodessa. Ekomuovin raaka-aineena  on käytetty muun muassa maissia.

– Rikkoutuneet osat voidaan jauhaa uudelleen esimerkiksi pelleteiksi, joista voidaan valmistaa uusia tavaroita, kertoo Jani Peltola.

Malli syötetään tietokoneohjelmaan, joka taas syöttää sen tulostimelle. Se purkaa kelalta muovilankaa lämpöpään läpi, josta muovi ohjautuu tietokoneohjelman mukaan niihin kohtiin, missä sitä tarvitaan, selostaa Jani Peltola.

Tulostin valmistaa esineen kerros kerrokselta noin tunnissa tai kahdessa. Valmistettavat esineet voi mallintaa joko itse tai etsiä malleja verkosta.

– Netistä löytyy useita sivustoja, joissa ihmiset jakavat mallinnuksiaan. Näitä malleja on tuhansia ellei satoja tuhansia kenen tahansa ladattavissa. Valtavasti löytyy esimerkiksi matkapuhelimiin liittyviä malleja, kuten kännykän kuoria. Olemme tehneetkin täällä niitä jonkin verran, kertoo mediatuottaja Tuomo Mannonen.

Mediamajassa on valmistettu  3D-tulostimella muun muassa leivontamuotteja, järjestelmäkameran loittorenkaita, näppäimistön tukia, varaosia kameranjalustaan, kitaran kapo, lautapelinappuloita ja vinyylilevyn adapteri.

Suosittelemme