Hyppää sisältöön

Legokauppias: En näe riskinä, että ollaan erikoistuttu näin pieneen

Erikoisliikkeiden kivijalkamyymälöiden vaihtuvuus on maakuntakeskuksissa kova. Vaikka kaupat sulkevatkin oviaan nopealla tahdilla, syntyy uusia erikoiskauppoja lähes viikottain. Pii Poo ja Muotitalo Aukia luottavat kivijalkamyymälöiden ja verkkokaupan yhteistyöhön.

Pii Poon yrittäjä Timo Ranto uskoo kivijalkaliikkeiden ja verkkokaupan yhteiseloon Kuva: Anna Wikman / Yle

Legopalikoiden erikoisliike Pii Poo avasi ovensa Vaasan keskustassa vappuna. Pieni erikoisalan liike tietää haasteensa vaikeana talousaikana.

– Ihmiset olettaa, että suurissa kaupoissa on halvempaa, vaikka se ei niin aina ole. Uhkana on myös se, että löytääkö ihmiset aina tänne. Pyritään muuttamaan ostotottumuksia, että lähdetään ostamaan legoja legokaupasta, kertoo yrittäjä Timo Ranto.

Kyllä se on aina riski, kun erikoistutaan oikein pieneen, mutta se on myös mahdollisuus

Yrittäjä Timo Ranto

Pii Poo:lla on Ilmajoen ja Vaasan myymälöiden lisäksi myös verkkokauppa. Yrittäjän mukaan kaupan muodot tukevat heidän tapauksessaan toisiaan. Pii Poo pitää vahvuutenaan kapeaa myyntialaansa. Tämän ansiosta liike pystyy pitämään legojen valikoiman laajana niin kivijalkamyymälöissä kuin verkkokaupassakin.

– Kyllä se on aina riski, kun erikoistutaan oikein pieneen, mutta se on myös mahdollisuus, koska tällaista ei ole muualla. Että en sitten riskinä näe riskinä, että ollaan erikoistuttu näin pieneen.

Uusia asiakkaita myös kivijalkamyymälöihin

Muotitalo Aukia avasi verkkokaupan vuonna 2012. Kivijalkamyymälöitä yrityksellä löytyy Seinäjoelta, Vaasasta ja Kokkolasta.

Toimitusjohtaja Timo Aukia toteaa verkkokaupan olevan hyvä keino houkutella paitsi kivijalkamyymälöiden asiakkaita, mutta myös uusia asiakkaita. Myös tarjonta on laajemmin esillä.

Vaatetusalan verkkokaupat käyvät kovaa taistelua toisiaan vastaan. Ulkomaiset verkkokaupat ovat laajoilla merkkivalikoimillaan erityisesti nuorten aikuisten mieleen. Timo Aukia ei näe kuitenkaan heitä oman verkkokauppansa uhkana. 

Monelle verkkokauppa on osa myymäläostamista. Tuotteisiin tutustutaan etukäteen verkossa ja sitten tullaan katsomaan ja näytetään kännykästä, että mistä tuotteesta voisi olla kiinnostunut

Timo Aukia

– Meillä on sellainen asenne, että verkkokaupan pitää olla samallla tavalla kilpailukykyinen, kuin myymälöidenkin. Vaatekaupoissa, kuten ei muissakaan kaupoissa Suomessa ole piirikunnallista tai kansallista tasoa, vaan pitää kohdata kansainvälinen kilpailu, Aukia toteaa.

Timo Aukian mukaan verkkokaupan asiakasryhmä on kirjava.

– Monelle verkkokauppa on osa myymäläostamista. Tuotteisiin tutustutaan etukäteen verkossa ja sitten tullaan katsomaan ja näytetään kännykästä, mistä tuotteesta voisi olla kiinnostunut.

Aukia on erittäin tyytyväinen verkkokauppamyyntiin. Tarkoituksena yrityksellä on laajentaa verkkokaupan toimintaa myös Venäjälle.

– Kehitämme verkkokaupan jakelua aktiivisesti. Meillä on tässä kevään aikana käynnistymässä hanke, jossa pyritään myymään venäläisille matkailijoille tax free -verkkokaupalla tuotteita, Aukia kertoo.

Suosittelemme sinulle