Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Ylläksen matkailuyritykset yllättyivät kaivosuutisesta

Kolarin Hannukaisen kaivoksen myyntiuutinen tuli yllätyksenä Ylläksen alueen matkailulle. Matkailuyrittäjät toivovat nyt, että matkailu- ja kaivosyritykset voisivat sopia yhdessä siitä, miten elinkeinot voisivat toimia samalla alueella rinnakkain.

Ylläksen laskettelurinteet.
Kuva: Raimo Torikka / Yle
Jyri Tynkkynen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylläksen matkailuyhdistyksen toimitusjohtaja Nina Forsell kertoo, että Hannukaisen rautakaivoshankkeen myynti torniolaiselle yritykselle tuli yllätyksenä matkailuyrityksille. Forsell toivoo, että kaivos ja matkailu mahtuvat samalle alueelle.

– Siihen ei ole vielä mitään vastausta, vaan nyt täytyy lähteä kaikki yhdessä selvittämään, että mitä on tehtävissä. Kyllä minä uskon, että on erittäin tärkeää kehittää matkailua täällä – tuli kaivos tai ei.

Forsell pitää kaivostoimintaa mahdollisena uhkana matkailuelinkeinolle.

– No kyllä se on uhka sille luonnonläheisyydelle. Mikä on tärkeä arvo meidän asiakkaille, on tämä puhdas ja rauhallinen luonto, niin se ei nyt ihan parhaalla mahdollisella tavalla sovi yhteen kaivostoiminnan kanssa.

Hannukaisen kaivos torniolaisomistukseen

Kolarin Hannukaisen rautakaivos siirtyy kokonaan suomalaisomistukseen. Torniossa pääpaikkaansa pitävä Tapojärvi Oy ja sen omistajat Pertti ja Markku Tapojärvi ovat ostaneet Hannukaisen kaivosyhtiö Northlandin konkurssipesältä.

Yhtiön tavoitteena on aloittaa tuotanto 3-5 vuoden kuluessa, sanoo Hannukainen Mining Oy:n toimitusjohtaja Mari Pilventö.

Hannukaisen kaivoksen arvioidaan tuottavan vuosittain 2-3 miljoonaa tonnia rautarikastetta.

Suosittelemme sinulle