Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Palstaviljely ei estä kesäreissuja: "En minä kastele kasvipenkkejä koko kesänä"

Jos viljelypalsta on perustettu hyvälaatuiseen maahan, ei siitä huolehtiminen juuri vaikuta kesänviettoon. Tosin palstaviljelyksillä viihdytään usein yhteisöllisyydenkin vuoksi.

Sipuleita kasvaa viljelypalstalla.
Kuva: Pekka Agarth
Katja Oittinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Keväällä 2009 Kajaanissa UPM:n omistamilla mailla Ensilässä oli uusi vuokralainen, ja pajuryteikköä raivattiin pellolta ja lähimetsästä, mistä siivottiin pois myös hetekat, autonrenkaat ja polkupyörät. Paikalle kynnettiin ja karhittiin kolmekymmentä viljelypalstaa, jotka nykyäänkin ovat aarin kokoisia.

Kymmenen kertaa kymmenen metrin palstoja on tänä kesänä viljavalla hiesusavimaalla noin 80 ja monivuotisia palstoja viitisentoista.

– Monivuotisilla palstoilla on nyt kova kysyntä, ja niillä kasvatetaan esimerkiksi marjapensaita tai on pystytetty kasvihuone. Yksivuotisilla palstoilla viljellään kurpitsaa, perunaa, porkkanaa, sipulia, kurkkua, salaatteja, yrttejä ja kukkia, maa-artisokkaa, lanttuja ja punajuuria, kertoo Ensilän Palstaviljelijät ry:n puheenjohtaja Leena Valtanen.

Tuholaisia ei palstoilla ole juuri tavattu – mitä nyt rusakot ja kauriit ovat käyneet istutuksia maistelemassa. Etanoilta on vältytty eivätkä myyrät ole päässeet mellastamaan palstoilla.

Rikkaruohoja kitkemässä kaksi kertaa kesässä

Viljelypalsta teettää Leena Valtasen mukaan eniten töitä keväällä, kun karhitaan ja ravitaan maata ja istutetaan siemenet. Mutta kesälomareissuunkin pääsee, vaikka viljelypalstan olisi perustanut. Esimerkiksi kurpitsoja myyntiin asti kasvattanut Valtanen sanoo kitkevänsä rikkaruohot vain pari kertaa kesässä palstaltaan.

– En minä kastele kasvipenkkejä koko kesänä. Kun maa on viljava ja hyvälaatuinen, niin ei tarvitse. Vaikka se helteiden aikaan näyttäisi kuivalta korpulta, niin vähän pintaa möyhäistessä paljastuu kosteus.

Avomaakurkkuja.
Ensilän palstoilla viljellään muun muassa kuvassa olevaa avomaakurkkua sekä perunaa, porkkanaa, kurpitsaa ja lanttua. Kuva: Pekka Agarth

– Ihmiset tuntuvat kastelevan palstojaan liikaakin. Toisaalta kolme vuotta sitten oikein sateisena kesänä ei Ensilässäkään olisi muuta hyödyttänyt kasvattaa kuin riisiä, Valtanen naurahtaa.

Hän perustelee hurahtamista palstaviljelyyn kolmella asialla.

– Tällä on taloudellista merkitystä perheille, joilla palsta on, he saavat täältä ruokaa ja taatusti tietävät mitä suuhunsa laittavat. Tämä on myös yhteisöllinen paikka, ja ihmiset viihtyvät hyvin yhdessä. Viljelypalsta on myös kuntosali, kun itse tekee kevättyöt ja hoitaa palstansa.

Pottupenkkejä viljelypalstalla.
Yksi palsta on aarin kokoinen eli kymmenen kertaa kymmenen metriä. Tässä kasvaa perunaa. Kuva: Pekka Agarth

Leena Valtanen on muun muassa myynyt lähiruokaa aikoinaan Kajaanissa toimineessa Elos-hallissa, ja kutsuttu puhumaan lähiruoasta myös eduskuntaan.

– Palstaviljelystä saadaan Kajaanissa jopa yli 30 000 kiloa ruokaa viljelijöiden pöytiin, ja perunaa sekä porkkanaa saa yksi perhe varmasti vuoden tarpeisiin yhdeltä kesältä. Tämä on pieni, mutta kuitenkin iso asia.

Lapsille puutarhaan mustaherukkaa ja omenoita

Vanhalta tonttialueelta löytyi pajukon alta myös paljon perennoja, monivuotisia kasveja, jotka palstaviljelijät halusivat jättää niille sijoilleen metsikköön.

Perunaa sekä porkkanaa saa yksi perhe varmasti vuoden tarpeisiin yhdeltä kesältä. Tämä on pieni, mutta kuitenkin iso asia.

Leena Valtanen

– Siellä on myös nuotiopaikka, pöytiä ja tuoleja yhteiseen ajanviettoon, ja ihmiset viihtyvät keskenään yhteisen asian äärellä. Metsään on ajateltu myös tiipiin rakentamista lasten leikkejä varten.

Palstaviljelijät ovat perustaneet kahden palstan kokoisen lasten puutarhan Ensilään, ja siihen istutettiin viime syksynä 28 mustaherukkapensasta ja tänä keväänä kuusi omenapuuta.

– Päiväkotilapset saavat käydä poimimassa ja syömässä lasten puutarhan antia, Leena Valtanen kertoo.

Suosittelemme sinulle