Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Piimää voi maistella kuten viiniä – mutta monille tuttu tapa on pahaksi piimälle

Tiesitkö, että piimääkin voi juoda väärin? Se tavallinen tapa juoda piimää on tarttua piimäpurkkiin, hölskyttää kunnolla ja kaataa sitten hieman kupliva juoma lasiin. Ei näin, toruu piimämestari.

Piimäviikset naisella
Kuva: Tiina Kokko / Yle
Kati Turtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Parhaan nautinnon piimästä saa, kun purkkia kääntelee rauhallisesti viisi kertaa ylösalaisin ja kaataa nesteen lasiin. Liiallinen ravistelu herauttaa piimää entisestään. Hurja hölskyttäminen sekoittaa ilmaa piimän sekaan ja pilaa sen rakenteen.

Piimänvalmistajan on pidettävä piimästä. Kesälomalla piimää on mentävä ostamaan, koska tavallista työpäivän annosta ei ole saatavilla.

– On todella tärkeää, että pidät siitä tuotteesta. Et löydä niitä virheitä mitä siellä on, tai jos se on hyvää, et löydä sitäkään, vakuuttaa Marja Pietiläinen Hämeenlinnan Osuusmeijeristä.

Piimää lasissa
Piimän raju ravistaminen pilaa juoman rakenteen. Hyvässä piimässä ei saa olla hiutaleita eikä kokkareita. Juomasta maistellaan happamuutta, aromia ja suutuntuman paksuutta. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Piimääkin voi maistella kuin viiniä

Erilaisia piimäjuomia yli kolmekymmentä vuotta valmistanut Pietiläinen tarkistaa joka päivä tuottamansa juoman maun ja ulkonäön. Paras apuväline on oma suu sekä silmät. Makutestaaminen muistuttaa viininmaistelua.

Piimänmaistelussa tilkka piimää kaadetaan ensin lasiin, jossa nestetttä kallistellaan niin, että kupin reunoihin tarttuu piimää.

– Tätä kuuluu pyöritellä ja tarkastella. Hiutaleita ja kokkareita ei saa olla. Tämä on tosi kaunis piimä, kehuu Pietiläinen parhaillaan muovikupissa olevaa nestettä.

Pyörittelemisen ja silmämääräisen tarkastelemisen jälkeen piimänmaistaja hörppää piimää kunnolla.

– Otetaan suuhun niin, että suu on täynnä, neuvoo Pietiläinen.

Suussa piimää pyöritellessään piimänmaistaja maistelee juomasta happamuutta, aromia sekä suutuntuman paksuutta.

– Ei sen tarvitse olla viilinpaksuista, mutta suussa pitää olla paksu tunne, kuvailee piimämestari.

Kati Turtola, Marja Pietiläinen ja Inkeri Hänninen piimänmaistossa
Piiimää maistamassa Yle Hämeen toimittaja Kati Turtola (vas.), piimämestari Marja Pietiläinen ja toimituksen harjoittelija Inkeri Hänninen. Kuva: Hannu Harhama / Yle

Eri piimätuotteet eroavat toisistaan yllättävänkin paljon

Vaikka piimän suosio onkin laskenut viime vuosikymmenten aikana, kaupoissa on nykyään lukuisia erilaisia piimatuotteita, joista kuluttaja voi valita itselleen mieluisimman. Marja Pietiläinen kannustaakin piimän ystäviä hakemaan itselleen sopivaa piimää.

Piimäjuomien rasvaprosentit, laktoosisuus ja erilaisten maitohappobakteerien käyttö erottavat piimät toisistaan. Toisten maku on pehmeämpi ja syvempi, toisten happamuus on terävämpää ja koostumuksessakin saattaa olla vaihteluita.

– Vähälaktoosisuus tekee sen, että piimä on pikkuisen makeaa, ja ne ovatkin suosittuja nykyään. Vanhan kansan ihmiset tykkäävät happamasta piimästä, he eivät pidä makeasta, mutta lapset tykkäävät tästä, tietää Pietiläinen.

Piimänvalmistamisen konkari juo itse päivittäin puolitoista litraa piimää. Toisin kuin viininmaistelijat, piimäntestaajalla ei ole sylkykuppia vierellään.

– Kyllä mä nielen kaiken. Se on pyhäinhäväistys, jos sitä rupeaa sylkemään, hehkuttaa Pietiläinen.

Suosittelemme