Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Suomesta löytyi 11 uhanalaista kulttuuriperintökohdetta – kalliomaalauksista vanhaan tiilitaloon

Kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra valitsee 7 pelastettavaa kulttuurikohdetta eri puolilta Eurooppa. Suomen ehdotus ohjelmaan valitaan kevään aikana.

Kuvassa Rasmuksen tiilitiilirakennus maaseutumaisemassa.
Kuva: Kalle Niskala / Yle
Jukka-Pekka Tyhtilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomesta kulttuuriperintökohteeksi ovat ehdolla muun muassa Astuvansalmen kalliomaalaukset Ristiinassa, Rasmuksen tiilitalo Kokkolassa, Helsinki-Malmin lentoasema, Oskari Rajasen kortteli Lahdessa ja Villa Rana Jyväskylän yliopiston kampuksella. Edellisen kerran kohteita haettiin Suomessa vuonna 2013. Tuolloin valituksi tuli Joensuussa sijaitseva hotelli–ravintola Wanha Jokela.Rasmuksen tiilitalo

Yksi vanhimmista perintökohteista on 1770 -luvun loppupuolella rakennettu Rasmuksen tiilitalo Kokkolassa. Keski-Pohjanmaan maakuntamuseon mukaan se on Suomen ensimmäinen maaseudulle rakennettu talonpoikainen tiilirakennus.   

Tutkijoiden mukaan talon rakentaminen liittyy samoihin aikoihin tehtyyn Kaarlelan keskiaikaisen kirkon laajentamiseen.

Yksi yhdistävä tekijä on laajennusta johtanut kirkonrakentaja Jacob Rijf, jonka arvoidaan osallistuneen myös Rasmuksen talon rakentamiseen.Tilan silloinen isäntä, Simon Andersson Rasmus, toimi tuohon aikaan Kaarlelan kirkon kirkkoväärtinä. Ajatusta tukee myös se, että Rijf rakensi samanlaisen tillitalon Ruotsin Skellefteåån vuonna 1793. Nämä kaksi rakennusta ovatkin lajissaan ainoat tähän päivään saakka säilyneet.

Kuvassa Rasmuksen tiilitalon päätykolmio, siinä vuosiluku 1779
Rakennuksen päätykolmion vuosiluku kertoo rakennusajankohdan. Kuva: Kallöe Niskala / Yle

1900 -luvun alkuvuosina tilalle nousi uusi päärakennus,  jolloin Rasmuksen talo muutettiin navetaksi. Se sai rakennussuojelulain mukaisen suojelupäätöksen, joka kuitenkin raukesi korvauskiistaan.

Keski-Pohjanmaan maakuntamuseon mukaan käytön puute rappeuttaa rakennusta ja läheisen tien liikenne uhkaa sen kuntoa.

Museo perustelee suojelua  seuraavasti: Tiilestä rakentaminen erityisesti talonpoikaisessa ympäristössä oli ajanjaksolla ja varsinkin sen alussa poikkeuksellista. Siksi Rasmuksen tiilitalolla on ainutlaatuinen merkitys ensimmäisenä ja nykyisin ainoana jäljellä olevana dokumenttina ko. kaudelta. 

(Lähde: Suomen uhanalaisin kulttuuriperintökohde / Keski-Pohjanmaan maakuntamuseo.)

Suosittelemme