Hyppää sisältöön

Oppositioon jäävät tyrmistyivät: Suomi muuttuu konservatiiviseksi ja takapajuiseksi

Paitsi pääoppositiopuolueen asemaan jääneessä SDP:ssä, myös muissa hallitusneuvotteluista pudotetuissa puolueissa karsastetaan mahdollisen uuden hallituksen painotuksia. Oppositio pelkää konservatiivisuuden nousua.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki hallituspohjan tiedotustilaisuudessa eduskunnan Pikkuparlamentissa Helsingissä torstaina.
Hallituksen ulkopuolelle jääneiden puolueiden puheenjohtajat kommentoivat tilannetta tuoreeltaan ilmoituksen jälkeen.
Tero Koskinen

Ikuisen hallituspuolueen jakkaralta hyvän vaalituloksenkin jälkeen pudotetun RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund on huolestunut.

– Olemme huolestuneita siitä, minkälaista politiikkaa tämä konservatiivihallitus tulee harjoittamaan.

Haglund arvioi, että hallitustunnustelijana toimineella keskustan Juha Sipilällä oli mahdollisuus muodostaa hallitus, jossa kaksi vaalivoittajaa, vihreät ja RKP, olisivat olleet mukana.

– Valittiin mieluummin sisäänpäin lämpiävä EU-kriittinen vaihtoehto kuin liberaalimpi ja avarakatseisempi vaihtoehto. Se on valitettavaa.

Sipilä valitsi hallitusneuvotteluihin kaksi vaalit hävinnyttä puoluetta, perussuomalaiset ja kokoomuksen.

– Me haluamme avarakatseisen, kansainvälisen Suomen, joka kehittyy siihen suuntaan, jossa kaikkia vähemmistöjä huomioidaan. Ja tällä pohjalla sille ei ole hirveästi takeita, harmittelee Haglund.

Niinistö: Suomen kansainvälinen asema uhattuna

Samansuuntaisia ajatuksia on myös vihreiden puheenjohtajalla Ville Niinistöllä. Niinistö kertoo puolueensa tarjonneen hallitustunnustelijalle liberaalia, eteenpäinkatsovaa ja solidaarista vaihtoehtoa.  Niinistö arvioi talousoikeistolaisen politiikan voittaneen.

– Mukana (hallitusneuvotteluissa) on puolueita, joilla on hyvin konservatiivisia näkemyksiä ja olen hyvin huolissani siitä, mitä se merkitsee Suomen kansainväliselle asemalle.

Arhinmäki: Työntekijöiden asemaa rappaavat voimat lyövät kättä

Konservatiivisten voimien nousu huolestuttaa myös vasemmistoliiton puheenjohtajaa Paavo Arhinmäkeä.

– Huolestuttaa se, että kun konservatiiviset voimat ja toisaalta työntekijöiden asemaa rappaavat voimat lyövät kättä yhteen tässä näin, niin se voi olla kova paikka suomalaiselle työntekijälle.

Vasemmistoliitto kertoi hallitustunnustelija Sipilälle, etteivät olisi hallituksessa olleet valmiita esimerkiksi esitettyihin palkanalennuksiin tai työajan pidennyksiin.

– Me emme ole valmiita leikkaamaan eläkeläisiltä, työttömiltä ja opiskelijoilta. Nämä ovat varmasti sellaisia kysymyksiä, jotka sulkivat meidät ulos hallituksesta, arvelee Arhinmäki.

Suosittelemme sinulle