Hyppää sisältöön

Kiinteistönvälittäjien talous on tiukalla – "Uudet yrittäjät joutuvat tekemään kovasti töitä"

Suomen asuntokaupan piristymisestä on orastavia merkkejä, mutta rinnalla kulkee vielä suuri epävarmuus. Kansalaisen luottamusta nakertaa huoli taloudesta ja tulevan hallituksen linjauksista.

Kuva: Sini Kervinen / Yle

– Myönteistä on, että kauppoja tehdään ja ihmisiä kulkee asuntonäyttelyissä. Henkseleitä ei vielä kannata paukutella, sanoo Suomen kiinteistönvälittäjäliiton toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas.

Vaikka Anttila-Kangas on saanut rohkaisevia viestejä eri puolilta maata, hän korostaa, että erot eri alueiden välillä ovat suuret. Esimerkiksi Turun asuntokauppa sai vauhtia myönteisistä telakkauutisista.

Konkursseja vain muutamia

Vuosia kestänyt asuntomarkkinoiden hiljaiselo on pistänyt monen kiinteistönvälittäjän talouden tiukalle, mutta konkurssit ovat jääneet muutamiin.

– Yrittäjät ovat lisänneet omaa työpanostaan, käyttäneet rahoituspuskureita ja keksineet rinnalle uusia palveluja, Anttila-Kangas kertoo.

Kiinteistönvälittäjäliiton jäsenmäärä on pysynyt jo pitkään noin 400:ssä. Pankkikriisin jälkeinen lama tiputti jäsenmäärän 380:een, mutta palautui muutamassa vuodessa takaisin.

– Liikettä on jatkuvasti molempiin suuntiin, mutta uudet jäsenet täyttävät lähtijöiden jättämän aukon.

Myönteistä on, että kauppoja tehdään ja ihmisiä kulkee asuntonäyttelyissä. Henkseleitä ei vielä kannata paukutella.

Jaana Anttila-Kangas

Välitysyritykset ovat pääosin pieniä

Jaana Anttila-Kangas Suomen kiinteistönvälittäjäliitosta arvioi, että kahden uuden kiinteistönvälitysliikkeen tulo Kajaanin markkinoille viestii positiivista odotuksista.

– Joka tapauksessa uudet yrittäjät joutuvat tekemään kovasti töitä, jotta kauppoja syntyy. On varauduttava siihen että kestävyyttä riittää, koska kauppa-ajat saattavat venyä pitkiksi.

– Kilpailu kiristyy Kajaanissa. Toivottavasti se ei johda siihen, että asiakkaat saavat epärealistisia lupauksia tai epärealistisia arvioita. En toivo myöskään ankaraa hintakilpailua, Anttila-Kangas sanoo.

Kiinteistönvälittäjäliiton jäsenistöstä neljännes on isoja kasvuyrityksiä, jotka tekevät 50–100 kauppaa vuodessa. Suurin osa jäsenistä on yhden tai kahden työntekijän välitysliikkeitä. Suomalainen kiinteistönvälittäjä tekee keskimäärin yhden kaupan kuukaudessa.

Suosittelemme sinulle