Tapaninkylässä sijaitseva Papukaija Zagulan polku on malliesimerkki hämmentävästä ja erikoisesta helsinkiläisestä paikannimestä. Sille, kuten kaikille muillekin kaupungin karttanimille on syynsä ja taustansa. Ne ovat nimistönsuunnittelija Johanna Lehtosen osaamisalaa.
– Papukaija Zagulan polun nimi on peräisin lemmikkipapukaijasta, joka kuului kapteenska Manjefa Multanovskajalle. Papukaija osasi tiettävästi ainakin kiroilla, viheltää, laulaa ja komentaa kartanon koiraa. Papukaija on perimätiedon mukaan haudattu alueelta jo hävinneen kartanon tiluksille hopeisessa lippaassa, Lehtonen kertoo.
Nimet karttapalveluun alkukesästä
Alkukesän aikana Helsingin kaupunki julkaisee kaikki kaupungin katujen, puistojen, vesistöjen, aukioiden ja muiden paikkojen nimet avoimessa karttapalvelussa.
Nimet tulevat näkyviin osaksi kartta.hel.fi-sivustoa, josta löytyy jo entuudestaan runsain määrin tietoa muun muassa kaavahankkeista sekä ilmakuvia ja historiallisia karttoja.
– Sieltä voi hakea vaikka kaikkia Helsingin olemassa olevia puistoja, ja kun jatkossa klikkaa yksittäistä puistoa, tulee näytölle puiston virallinen nimi suomeksi ja ruotsiksi. Lisäksi palvelu kertoo jotain perustietoja, kuten nimen käyttöönottoajankohdan ja perustelut, miksi nimi on juuri sellainen kuin on. Perustelut on poimittu muun muassa nimistötoimikunnan pöytäkirjoista ja muista dokumenteista, Lehtonen kertoo.
Palvelu on jatkoa kolmiosaiselle Helsingin kadunnimet -kirjasarjalle, jonka ensimmäinen osa on ilmestynyt jo 1970-luvulla ja kolmas osa 1999.
– Senkin jälkeen on tullut satoja nimiä, joista ei oikeastaan mitään dokumenttia ole kaupunkilaisille ollut saatavilla. Uutta kirjaa ei haluttu enää tehdä, vaan viedä mieluummin kaikki voimassa olevat nimet kartalle, jossa niitä voi vielä muokata ja täydentää.
100–150 uutta nimeä vuodessa
Helsingissä uusia paikannimiä syntyy 100–150 kappaletta joka vuosi. Uusia nimiä pohditaan nimistötoimikunnassa, joka kokoontuu noin kymmenen kertaa vuodessa.
– Nimistötoimikunta on asiantuntijaelin, johon on valittu omien alojensa huippuja, nimistöstä kiinnostuneita ihmisiä. Toimikunta ei päätä nimistä vaan tekee esityksiä jatkokäsittelyä varten.
Toimikunnan jäsenet eivät ole poliittiisesti valittuja vaan edustavat monipuolisesti eri aloja. Mukana on esimerkiksi kaupunginmuseon edustaja, Kotimaisten kielten keskuksen edustaja, median edustajia ja niin edelleen.
– Se on hyvä, keskusteleva ja idearikas porukka, toimikunnan sihteerinä toimiva Lehtonen sanoo.