Hyppää sisältöön

Moskovalainen vaihtoehtoteatteri taas viranomaisten hampaissa

Viranomaiset tekivät ratsian Teatr.docin tiloihin ja syyttävät teatterin rikkoneen palomääräyksiä

Tetteriesitys.
Teatr.doc on tullut tunnetuksi vallanpitäjiä arvostelevista näytelmistään. Vuoden 2012 esityksessä irvailtiin Putinille ja Berlusconille. Kuva: EPA
Marja Manninen

Moskovan syyttäjävirasto ja paloviranomaiset ovat tehneet yllätysiskun Teatr.docin tiloihin. Teatterin väitetään rikkovan paloturvallisuusmääräyksiä.

Isku tehtiin heti sen jälkeen, kun teatteri oli esittänyt uusimman näytelmänsä Bolotnoje delo, joka kertoo presidentti Putinin uudelleenvalinnan jälkeisistä mielenosoituksista.

Pieni kellariteatteri on tullut tunnetuksi Venäjän johtoa ja viranomaisia tiukasti arvostelevista näytelmistään.

Ensimmäinen suurta huomiota herättänyt näytelmä kertoi asianajaja Sergei Magnitskyn kuolemasta epäilyttävissä olosuhteissa tutkintavankeudessa.

Viime vuonna teatteri esitti suosittua näytelmää, jossa irvailtiin Putinille ja Berlusconille. Heti näytelmän ensi-illan jälkeen viranomaiset uhkasivat teatteria häädöllä. Teatteria syytettiin myös tuolloin paloturvallisuusmääräysten rikkomisesta. Teatterin johto piti syytöksiä tekaistuina.

Uusin näytelmä kertoo Putinin vastaisten protestien yhteydessä pidätetyistä mielenosoittajista, jotka ovat myöhemmin saaneet pitkiä vankeustuomioita. Rangaistuksia on pidetty perusteettomina.

Venäjän oppositioliikkeen mukaan oikeus ei kyennyt esittämään pitäviä todisteita siitä, että tuomitut olisivat lietsoneet väkivaltaisuuksia kaaokseen päättyneessä mielenosoituksessa keväällä 2012 Moskovan Bolotnaja-aukion lähellä.

Yritykset lopettaa Teatr.docin toiminta ovat toistaiseksi epäonnistuneet. Teatterin johto sanoi Yle Uutisille viime syksynä, että teatteri voidaan häätää nykyisistä tiloistaan, mutta viranomaiset eivät pysty vaientamaan sitä kokonaan.

Suosittelemme sinulle